Szykując przekąski do wódki wielu z nas idzie na łatwiznę i stawia na stole sprawdzone od lat krojone wędliny, marynowane warzywa i kiszone ogórki. Co jednak podać, jeśli macie ochotę tym razem zaskoczyć gości? Mamy kilka przepisów na idealne przekąski do wódki.
Ruloniki z szynki konserwowej z czosnkowym serkiem i ogórkami kiszonymi
Taką zakąskę zrobisz bardzo szybko. Dzięki szynce ruloniki są sycące, a dodatek kwaśnych ogórków sprawia, że stanowią idealne przekąski do wódki.
Składniki (na 24 ruloniki):
12 dużych, podłużnych plastrów szynki konserwowej (nie mogą być za cienkie, ale i nie za grube, żeby dało się zwinąć ruloniki)
12 sporych ogórków kiszonych
1 opakowanie serka czosnkowego do smarowania pieczywa o wadze 200 g
Sposób przygotowania:
Ogórki wyjmij z zalewy, odetnij im końce i pokrój je w cienkie słupki, a następnie odsącz z nadmiaru płynu - inaczej przekąski do wódki będą ci się za bardzo rozpływać. Plastry szynki posmaruj porządnie serkiem. Na jednym z krótszych końców każdego plastra układaj słupki z jednego ogórka. Zwijaj szynkę w ruloniki i odstaw do lodówki, żeby się schłodziły.
Zobacz przepis na pyszne roladki drobiowe z pieczarkami:
Niezawodna przekąska do wódki, która zawsze się sprawdza? Oczywiście śledzie. Tym razem, zamiast zwykłych rolmopsów czy tych tradycyjnych śledzi z cebulką proponujemy ci śledzie z dodatkiem wyrazistych korniszonów i suszonych pomidorów.
Śledzie z korniszonami i suszonymi pomidorami
Składniki:
opakowanie filetów śledziowych w oleju
3 korniszony
7-8 mięsistych, suszonych pomidorów z zalewy
1 nieduża cebula pokrojona w piórka
olej (może być zwykły rzepakowy, ale pyszne są z olejem rydzowym)
opcjonalnie - łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie wyjmij z opakowania i odsącz na sitku. Cebulę umieść na drugim sitku i przelej wrzątkiem, żeby nieco zmiękła, a następnie odstaw na chwilę, żeby odciekła. Ogórki odsącz i posiekaj na cienkie plasterki. Pomidory również odsącz i posiekaj w drobną kosteczkę. Śledzie, ogórki, pomidory, cebulę i natkę wymieszaj w misce. Przełóż do czystego i suchego słoika, a następnie zalej olejem i zakręć słoik. Odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły, na około jeden-dwa dni (wystarczy też kilka godzin, ale dopiero po ok. dwóch dniach śledzie są najlepsze).
By przygotować smakowite przekąski do wódki wcale nie musisz stać długo w kuchni. W sklepach dostępnych jest wiele gotowców, dzięki którym gotowanie może się stać o wiele prostsze i przyjemniejsze. Wykorzystaj na przykład gotowe ciasto na pizzę i czerwone lub zielone pesto, jakie można kupić w słoiczku niemal w każdym sklepie (także w dyskontach), żeby przygotować smakowite pizzowe ślimaczki.
Pizzowe ślimaczki z czerwonym pesto, salami i serem mozzarella
Składniki:
opakowanie ciasta na pizzę
mały słoiczek czerwonego pesto (można zastąpić zielonym pesto albo sosem pomidorowym)
ok. 100 g startego sera mozzarella (można zastąpić np. serem bursztyn, gouda, parmezan)
ok. 100 g salami (można pominąć lub zastąpić inną wędliną, np. szynką lub kiełbasą)
Sposób przygotowania:
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na pizzę rozwiń na stolnicy lub desce. Posmaruj pesto, a następnie równomiernie obsyp serem i pokrojonymi na drobne kawałki plasterkami salami. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę. Podziel ją na około 12-14 plastrów. Każdy z nich ułóż na blasze - staraj się zachować pomiędzy nimi odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw do czasu, aż piekarnik się nagrzeje.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Wstaw do niego blachę ze ślimaczkami i piecz przez około 15 minut, aż się zezłocą. Wyjmij i ostudź. Takie przekąski do wódki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakują z dodatkiem czosnkowego sosu.
Pyszne przekąski do wódki stanowią również pieczone i faszerowane warzywa lub grzyby. W tej roli doskonale sprawdzą się na przykład kapelusze pieczarek, które można nadziewać zarówno kaszą z dodatkami (np, jaglaną czy bulgur), jak i dowolnymi serami lub ich mieszankami.
Pieczarki z bryndzą, cebulą i natką pietruszki
Składniki:
ok. 500 g średniej wielkości pieczarek
ok. 200 g bryndzy
2 nieduże białe cebule lub 3 większe szalotki
olej
łyżka posiekanej natki pietruszki (można zastąpić szczypiorkiem)
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę lub brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Pieczarki umyj i osusz, a następnie wyrwij z nich nóżki (odłóż je do lodówki - mogą się przydać np. do pizzy czy zupy).
Cebulę posiekaj w kosteczkę. Podsmaż na oleju, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ostudź i wymieszaj z bryndzą i pietruszką. Dopraw do smaku pieprzem.
Farszem wypełnij kapelusze pieczarek. Następnie ułóż pieczarki (farszem do góry) na papierze i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Tak przygotowane przekąski do wódki serwuj na gorąco lub na zimno.
Rada: na wierzchu farszu, przed pieczeniem, możesz położyć po plasterku boczku.