Dekoracja jedzenia na walentynki jest bardzo ważnym elementem romantycznego posiłku. Warto zwrócić uwagę na dwie kwestie - podanie potrawy oraz ewentualne ozdoby. Wiele zależy także od tego, jaką potrawę decydujemy się przygotować. Dziś mamy dla was kilka pomysłów, jak podać jedzenie na walentynki.
Nawet jeśli na co dzień robicie dania jednogarnkowe albo odsmażane pierogi, pamiętajcie, że walentynkowy posiłek musi być wyjątkowy. Czas wyjąć dwa ładne, spore talerze i dokładnie je wyczyścić. Być może przyda się wizyta w sklepie - warto pomyśleć o tym wcześniej. Nie musicie jednak kupować od razu wszelkich gadżetów kulinarnych. Ładny kopczyk risotto lub puree ziemniaczanego możecie zrobić, używając filiżanki, sos idealnie rozmaże się zwykłą łyżką. Chodzi o to, by było estetycznie! Sięgnijcie po świeże zioła (liście bazylii doskonale nadadzą się do dań z pomidorami, mięty - do potraw na słodko), kiełki czy drobnolistne sałaty (np. rukolę). Pamiętajcie o dokładnym wytarciu brzeżku talerzyka!
Nie zapomnijcie też o odpowiednich sztućcach i ich poprawnym ułożeniu i o pięknych serwetkach!
W walentynki królują serduszka. Niektórzy uważają, że to kiczowate, inni twierdzą, że to jeden z tych dni, kiedy można sobie pozwolić na otaczanie się tym symbolem.
Jeśli chcecie go zawrzeć w swojej potrawie, pomyślcie o metalowych foremkach do wycinania ciastek oraz silkonowych do pieczenia muffinów. Dzięki nim będziecie mogli wyciąć serduszko (np. z pieczywa tostowego, ciasta na ciasteczka, pankejków) lub upiec porcje dania (np. muffiny, kotlety mięsne i warzywne, placki ziemniaczane) w tym kształcie. Wielbiciele pizzy mogą uformować ją na kształt serca zamiast zwykłej prostokątnej czy okrągłej formy.
Najłatwiej jest oczywiście ozdabiać desery i ciasta i to one są największym polem do popisu. W sklepach można znaleźć wiele foremek i szablonów do robienia własnych dekoracji z czekolady lub masy cukrem bądź kupić gotowe ozdoby. Łatwo także upiec ciasteczka z galaretką w kształcie serca, ozdobić ciasto serduszkowymi czekoladkami lub wymalować na torcie napis "Kocham Cię".
Dobrym pomysłem jest zawarcie uroczego detalu. Może to być czekoladka w kształcie serduszka (podana np. do porcji naleśników) czy główka róży (bądź innego kwiatu), którym przyozdobicie choćby porcję makaronu. I zupę krem, i poranną owsiankę można przyozdobić niedużym serduszkiem z przypraw czy nasion (cynamon lub kakao do dań słodkich, siemię lniane czy słonecznik do dań na słono). A może spróbujecie zrobić niesamowicie efektowne kwiaty w galaretce?
Wiele par podchodzi z rezerwą do walentynek. Jeśli znacie dobrze poczucie humoru swojej "lepszej połówki", może zdecydujecie się na serduszkowy żarcik? Chyba każdy z nas zna memy z kanapkami z sercami wymalowanymi keczupem lub parówki zapiekane na kształt serca. "Kocham Cię" ułożone z frytek, pizza z plastrami salami ułożonymi w serduszko... Sami wiecie, co rozśmieszy waszą walentynkę!