Piekarnik to urządzenie, na które w wielu kuchniach się nawet nie patrzy, żeby nie wzbudzać w sobie poczucia winy. Przez to, że dość trudno go doczyścić, niejednokrotnie po prostu się go ignoruje. To błąd - nieatrakcyjny wygląd to pół biedy, gorzej, że resztki przypalają się w trakcie kolejnych użyć, a szkodliwe substancje mogą dostawać się do przygotowywanego jedzenia. Piekarnik da się wyczyścić całkiem bezboleśnie, o czym pisaliśmy jakiś czas temu:
A co z szybą? O ile samo wnętrze piekarnika nie zdradza tak łatwo, że jest niedomyte, o tyle na szybie widać wszystko. Jak ją doczyścić? Oto kilka sposobów, które warto wypróbować, zanim sięgniecie po produkty większego kalibru, czyli silne detergenty.
Przygotujcie sodę, ocet, wodę i... śrubokręt. Nie, nie będziecie szorować nim po powierzchni szkła. Przyda się za to do odkręcenia śrubek mocujących szybę. O tym sposobie myśli niewiele osób, a to błąd. Dzięki wyjęciu szyby z drzwiczek, jej umycie będzie zdecydowanie prostsze.
Na dość świeże i niezapieczone zabrudzenia pomoże mieszanka wody z octem w równych proporcjach. Wystarczy namoczyć w niej czystą ściereczkę i przetrzeć szybę. Bez obaw - zapach octu szybko zwietrzeje. Po chwili wycierania szkło będzie jak nowe. W takich przypadkach sprawdzi się też delikatny detergent, czyli zwykły płyn do naczyń.
Szyba piekarnika nie daje za wygraną? Warto przygotować pastę na bazie sody oczyszczonej i wody lub octu, który zadziała jeszcze lepiej. Wystarczy wymieszać oba składniki tak, by powstała gęsta masa, a następnie rozprowadzić ja na szybie, lekko wcierając, i pozostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie ściągamy ją za pomocą ręcznika papierowego i myjemy płynem do szyb, by pozbyć się smug.
Wskazówka: Jeśli w dalszym ciągu pozostają jakieś zabrudzenia, można wesprzeć się skrobaczką do szyb. Należy jednak robić to ostrożnie, by nie porysować powierzchni.
Szyba piekarnika mimo to pozostaje zabrudzona? W ostateczności można użyć dostępnych w sklepach detergentów. Pamiętajcie jednak, aby postępować zgodnie z instrukcją producenta, zadbać o odpowiedni przewiew pomieszczenia oraz zabezpieczenie rąk gumowymi rękawiczkami. Zanim w wyczyszczonym piekarniku przygotujecie jedzenie, porządnie go wywietrzcie.
Piszemy to trochę żartobliwie, ale - tu będziemy nudni - najlepszą metodą jest czyszczenie jej na bieżąco, razem z całym piekarnikiem. Świeże zabrudzenia umyje się znacznie łatwiej niż te zapieczone, budowane tygodniami.