Tęczowe plamy na garnkach - skąd się biorą? Czy są niebezpieczne? Wyjaśniamy

Na denkach twoich garnków pojawiły się tęczowe przebarwienia? To powszechny problem właścicieli naczyń zrobionych ze stali. Skąd się biorą te plamy? Czy z takich garnków można nadal korzystać? Wyjaśniamy.

Osoby, które gotują w stalowych garnkach, mogą zauważyć, że często pojawiają się na nich tęczowe przebarwienia. Przypominają plamy po benzynie, które niekiedy widujemy na betonie. Dlaczego takie ślady zostają na naczyniach? 

Skąd się biorą plamy?

Większość garnków stalowych produkowana jest ze stali nierdzewnej 18/10, czyli z domieszką chromu (18 procent) i niklu (10 procent). Dzięki temu naczynia ładnie błyszczą i są odporne na działanie detergentów, korozję oraz rdzewienie. Niestety nie oznacza to, że nie mogą pojawić się na nich przebarwienia. Plamy powstają wtedy, gdy powierzchnia ma długotrwały kontakt z niektórymi substancjami - m.in. kwasem (najczęściej octem i kwaskiem cytrynowym), solą czy twardą wodą - w połączeniu z wysoką temperaturą. Zanieczyszczenia te mogą więc powstawać przy gotowaniu, jak i podczas czyszczenia naczyń. Na szczęście plamy te nie są niebezpieczne i spokojnie możesz przyrządzać potrawy w takich garnkach. Przebarwienia można także usunąć w dość prosty sposób.

Zobacz wideo Makaron jednogarnkowy - mało gotowania, mało zmywania - pokój na świecie

Jak usunąć przebarwienia na stalowych garnkach?

Aby to zrobić, wystarczy umyć garnki delikatnym detergentem (najlepiej środkiem czyszczącym przeznaczonym do naczyń ze stali nierdzewnej) lub... przy użyciu dokładnie tych samych substancji, które spowodowały zanieczyszczenie. Najważniejszy jest czas ich kontaktu z powierzchnią - jeśli szybko i sprawnie wyczyścimy garnki octem lub kwaskiem cytrynowym, a następnie wypłuczemy je przegotowaną (ale nie gorącą!) wodą, plamy powinny zejść.

By uniknąć takich przebarwień w przyszłości, trzeba przede wszystkim regularnie i dokładnie myć garnki i nie zostawiać wymienionych substancji na długo w naczyniach. Można zainwestować w specjalne gąbki i płyny do mycia przedmiotów ze stali nierdzewnej. Warto również pamiętać, by solić wodę (np. na makaron) dopiero po jej zagotowaniu. 

Więcej o: