Ciasto drożdżowe z truskawkami, a może z rabarbarem i kruszonką? Przepisy dla niezdecydowanych

Sezon na truskawki i rabarbar trwa w najlepsze. Jeśli obawiasz się, że przepisy na ciasta ucierane z owocami są zbyt wymagające, to rozwiewamy wątpliwości. Są banalnie proste. Zainspiruj się przepisem na ciasto drożdżowe z truskawkami i ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami. Przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami. Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • pół opakowania świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru drobnego,
  • pół kostki masła,
  • 5 żółtek
  • opakowanie cukru waniliowego lub zapach waniliowy,
  • 1,5 szklanki mleka minimum 2 proc.,
  • około 1 kg świeżych truskawek

Ciasto drożdżowe z truskawkami. Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki oraz połową ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po mniej więcej 15 minutach zaczyn powinien zacząć rosnąć albo nawet podwoić objętość.

Następnie roztapiamy masło i studzimy je zupełnie. W międzyczasie żółtka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże, żółtka i pozostałe składniki. Ciasto powinno lekko się kleić. Dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie tak zwane ciasto ucierane z owocami rozkładamy rozwałkowane na blaszce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Ciasto drożdżowe z truskawkami pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej z funkcją góra-dół.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Przepis

Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Składniki:

  • kostka masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • szklanka mąki i do kruszonki pół szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru białego,
  • 500 g rabarbaru.

Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać?

Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie:

Ciasto ucierane z owocami zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Zanim piekarnik się rozgrzeje, my przygotujemy ciasto.

Roztapiamy dwie łyżki masła, dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Ucieramy i zostawiamy do ostygnięcia.

Kruszonka gotowa, a my przystępujemy do ciasta. Ubijamy pozostałe masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijamy masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Takie ucierane ciasto przekładamy do formy do pieczenia. Układamy na wierzchu pokrojony w plasterki rabarbar. Posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.