Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki oraz połową ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po mniej więcej 15 minutach zaczyn powinien zacząć rosnąć albo nawet podwoić objętość.
Następnie roztapiamy masło i studzimy je zupełnie. W międzyczasie żółtka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże, żółtka i pozostałe składniki. Ciasto powinno lekko się kleić. Dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie tak zwane ciasto ucierane z owocami rozkładamy rozwałkowane na blaszce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Ciasto drożdżowe z truskawkami pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej z funkcją góra-dół.
Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać?
Ciasto ucierane z owocami zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Zanim piekarnik się rozgrzeje, my przygotujemy ciasto.
Roztapiamy dwie łyżki masła, dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Ucieramy i zostawiamy do ostygnięcia.
Kruszonka gotowa, a my przystępujemy do ciasta. Ubijamy pozostałe masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijamy masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Takie ucierane ciasto przekładamy do formy do pieczenia. Układamy na wierzchu pokrojony w plasterki rabarbar. Posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut.