Oglądacie mecze, popijając piwko i chrupiąc chipsy? A może po prostu szykujecie spotkanie z przyjaciółmi i macie ochotę na domowe przekąski? Mamy dla was trzy wspaniałe przepisy z dodatkiem piwa. Możecie do niego wykorzystać zarówno piwo ciemne (wtedy przekąski będą mieć bardziej wyrazisty smak), jak i jasne (wówczas będą łagodniejsze), może to być też piwo bezalkoholowe. To co, do roboty?
Nazwa ,,kibbeling" może co najmniej wzbudzać wątpliwości, zatem spieszymy z wyjaśnieniem. Kibbeling to danie holenderskie, a pod nazwą kryje się dorsz smażony w cieście piwnym.
Składniki:
Rybę kroimy w kostkę i osuszamy. Obie mąki mieszamy w dużej misce, z proszkiem do pieczenia, następnie wbijamy do nich jajka, wlewamy piwo i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy.
W głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Kawałki dorsza obtaczamy w cieście i smażymy, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z frytkami, sosem czosnkowym lub remulade.
Piwne precle to bardzo popularna przekąska w niemieckiej Bawarii. Podawane są... a jakże, do piwa. Sprawdzą się idealnie jako przegryzka dla tych, którzy bez tego napoju nie wyobrażają sobie meczu.
Składniki:
Na ciasto:
Dodatkowo:
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże, sól i cukier. Suche składniki łączymy, a potem dodajemy olej i, powoli zagniatając, wlewamy wodę. Przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto rękami lub specjalnym hakiem, a potem formujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na 8-10 kawałków. Rolujemy je w taki sposób, by brzegi były grubsze, a środek cieńszy. Zawijamy w kształt precla: brzegi unosimy do góry, krzyżujemy, a następnie skręcamy. Końcówkę z prawej strony zakładamy na lewą stronę pętelki, a końcówkę z prawej - na lewą stronę.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut, by wyrosły. Potem na pół godziny wkładamy je do lodówki. W garnku zagotowujemy wodę z sodą. Każdy precel wrzucamy do wody i obgotowujemy przez 10 sekund z każdej strony. Potem przekładamy z powrotem na blachę.
Precle smarujemy żółtkiem i oprószamy gruboziarnistą solą. Pieczemy je przez około 20 minut w temperaturze 220 st. C.
Co kryje się pod słowem "kąski"? To, co chcecie! Doskonale sprawdzą się tu warzywa, np. różyczki kalafiora czy brokułu lub krążki cebulowe, przepyszne będą krewetki, ryba pokrojona w kostkę, kawałki kurczaka, serka halloumi czy marynowane tofu pokrojone w kostkę.
Składniki:
Do głębokiego talerza wsypujemy 100 g mąki pszennej. W misce łączymy 300 g mąki z mąką kukurydzianą i piwem, wsypujemy przyprawy i wbijamy jajko. Mieszając trzepaczką, wlewamy wodę gazowaną, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany.
W garnku rozgrzewamy olej. Każdy kąsek obtaczamy w mące pszennej, a następnie maczamy w cieście. Smażymy przez kilka minut, aż panierka ładnie się zezłoci. Następnie kąski osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami i dipami.