Piwne przekąski - idealne do meczu. W menu m.in. piwne precle i kibbeling

Podczas meczu podjadacie chipsy i popcorn? A może skusicie się na zmianę menu? Mamy dla was trzy propozycje na pyszne przekąski z dodatkiem... piwa. Zapraszamy po przepisy.

Oglądacie mecze, popijając piwko i chrupiąc chipsy? A może po prostu szykujecie spotkanie z przyjaciółmi i macie ochotę na domowe przekąski? Mamy dla was trzy wspaniałe przepisy z dodatkiem piwa. Możecie do niego wykorzystać zarówno piwo ciemne (wtedy przekąski będą mieć bardziej wyrazisty smak), jak i jasne (wówczas będą łagodniejsze), może to być też piwo bezalkoholowe. To co, do roboty?

Przepis na kibbeling - holenderski przysmak

Nazwa ,,kibbeling" może co najmniej wzbudzać wątpliwości, zatem spieszymy z wyjaśnieniem. Kibbeling to danie holenderskie, a pod nazwą kryje się dorsz smażony w cieście piwnym. 

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza,
  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej,
  • pół szklanki jasnego piwa,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kibbeling?

Rybę kroimy w kostkę i osuszamy. Obie mąki mieszamy w dużej misce, z proszkiem do pieczenia, następnie wbijamy do nich jajka, wlewamy piwo i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy.

W głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Kawałki dorsza obtaczamy w cieście i smażymy, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z frytkami, sosem czosnkowym lub remulade.

Piwne precle - przepis

Piwne precle to bardzo popularna przekąska w niemieckiej Bawarii. Podawane są... a jakże, do piwa. Sprawdzą się idealnie jako przegryzka dla tych, którzy bez tego napoju nie wyobrażają sobie meczu.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej do ciast drożdżowych) + mąka do podsypania,
  • opakowanie (7 g) drożdży suszonych,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki sody oczyszczonej,
  • 1 żółtko,
  • sól gruboziarnista,
  • 2-2,5 l wody,
  • odrobina oleju do natłuszczenia stolnicy

Jak zrobić piwne precle?

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże, sól i cukier. Suche składniki łączymy, a potem dodajemy olej i, powoli zagniatając, wlewamy wodę. Przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto rękami lub specjalnym hakiem, a potem formujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na 8-10 kawałków. Rolujemy je w taki sposób, by brzegi były grubsze, a środek cieńszy. Zawijamy w kształt precla: brzegi unosimy do góry, krzyżujemy, a następnie skręcamy. Końcówkę z prawej strony zakładamy na lewą stronę pętelki, a końcówkę z prawej - na lewą stronę.

Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto cztery przepisy na fit przekąski

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut, by wyrosły. Potem na pół godziny wkładamy je do lodówki. W garnku zagotowujemy wodę z sodą. Każdy precel wrzucamy do wody i obgotowujemy przez 10 sekund z każdej strony. Potem przekładamy z powrotem na blachę.

Precle smarujemy żółtkiem i oprószamy gruboziarnistą solą. Pieczemy je przez około 20 minut w temperaturze 220 st. C.

Kąski w piwnym cieście - przepis

Co kryje się pod słowem "kąski"? To, co chcecie! Doskonale sprawdzą się tu warzywa, np. różyczki kalafiora czy brokułu lub krążki cebulowe, przepyszne będą krewetki, ryba pokrojona w kostkę, kawałki kurczaka, serka halloumi czy marynowane tofu pokrojone w kostkę. 

Składniki:

  • 100+300 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • ok. 500 g kawałków warzyw, ryby itd.,
  • 350 ml piwa,
  • duże jajko,
  • ulubione przyprawy: np. czosnek, wędzona papryka, zioła prowansalskie itd.,
  • woda gazowana,
  • olej do smażenia

Jak usmażyć kąski w piwnym cieście?

Do głębokiego talerza wsypujemy 100 g mąki pszennej. W misce łączymy 300 g mąki z mąką kukurydzianą i piwem, wsypujemy przyprawy i wbijamy jajko. Mieszając trzepaczką, wlewamy wodę gazowaną, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany. 

W garnku rozgrzewamy olej. Każdy kąsek obtaczamy w mące pszennej, a następnie maczamy w cieście. Smażymy przez kilka minut, aż panierka ładnie się zezłoci. Następnie kąski osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami i dipami. 

Więcej o: