Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Składniki na ciasto ucierane:
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kruszonki. Na początku przesiej mąkę przez sitko, a następnie dodaj do niej cukier i pokrojone w małe kosteczki schłodzone masło. Całość rozcieraj palcami, aż do powstania kruchej masy.
Przejdź do przygotowywania ciasta. Na początku foremkę o wymiarach 21 × 25 wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie przytnij rabarbar. Usuń twarde końce oraz liście, opłucz, wysusz i potnij na małe kawałki (ok.1 cm). Mąkę przesiej przed sitko i dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło oraz cukier puder ucieraj mikserem na najwyższych obrotach aż do powstania gładkiej masy. Zajmie ci to od pięciu do ośmiu minut. Powoli dodawaj po jednym jajku, nieustannie ucierając. Na sam koniec dokładaj do masy po jednej łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na niskich obrotach aż do połączenia składników.
Przełóż ciasto do foremki, nałóż na nie pokrojony rabarbar i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 60 min. Po wyjęciu i przestudzeniu posyp całość cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i budyniem. Składniki:
Składniki na pieczony rabarbar:
Składniki na budyń:
Składniki na ciasto:
Ciasto z rabarbarem i budyniem. Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pieczonego rabarbaru. Pocięty na kawałeczki rabarbar wymieszaj z cukrem i umieść w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 15- 20 minut, do zmięknięcia rabarbaru. Po tym czasie wyciągnij i odstaw do wystudzenia, a następnie wylej powstały syrop. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przełóż do miski. Przykryj ją folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu i odłóż do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie ciasta rozpocznij od zmiksowania miękkiego masła z cukrem. Ucieraj tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa maślana. Następnie dodawaj do niej po kolei żółtka, jedno po drugim, ekstraktu z wanilii, kwaśną śmietanę oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Rób wszystko bardzo powoli, po kolei dodając każdy ze składników. Całość wymieszaj szpatułką do całkowitego połączenia masy. W osobnej misce ubij białka i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22 × 33 cm i przełóż do niej ciasto. Delikatnie wyrównaj powierzchnię, następnie nałóż na nią budyń, a na wierzch wyłóż odsączony rabarbar. Piecz w temperaturze 160 – 170 stopni bez termoobiegu przez 40 minut lub do suchego patyczka.