Ciasto na lato? Wypróbujcie ciasto ucierane z truskawkami, a do tego kruszonka. Poezja!

Ciasto na lato to oczywiście ciasto z truskawkami. Macie swoje ulubione? My tak! Wypróbujcie nasze sprawdzone przepisy na obłędne ciasto z truskawkami i kruszonkę, czyli ciasto ucierane z truskawkami oraz na ciasto jogurtowe z truskawkami.

Ciasto ucierane z truskawkami – czyli obłędne ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami. Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g roztopionego masła,
  • 300 g truskawek.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 60 g drobnego cukru.

A może placek z truskawkami? Proste ciasto z truskawkami, które musisz przygotować w tym sezonie

Ciasto z truskawkami i kruszonką. Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto ucierane z truskawkami, zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj roztopione i ostudzone masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej masy. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż na wierzchu truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki.

Teraz przygotuj kruszonkę do ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i odłóż je do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj w palcach, składniki powinny przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę rozsyp na wierzchu ciasta z truskawkami i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 45 minut.

Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Ciasto jogurtowe z truskawkami – lekkie ciasto na lato

Ciasto jogurtowe z truskawkami. Składniki:

  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru drobnego,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • 400 g truskawek.

Ciasto na lato z truskawkami. Przygotowanie:

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połącz. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Dodaj do białek jajka, olej, jogurt. Delikatnie zmiksuj. Następnie dodaj mieszaninę mąk. Połącz składniki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu układaj owoce – w całości, ale odszypułkowane lub pokrojone w połówki. Ciasto na lato piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie otwórz drzwi piekarnika na 5 cm. Pozwól ciastu ostygnąć jeszcze w piekarniku. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.