Składniki na kruszonkę:
A może placek z truskawkami? Proste ciasto z truskawkami, które musisz przygotować w tym sezonie
Aby przygotować ciasto ucierane z truskawkami, zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj roztopione i ostudzone masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej masy. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż na wierzchu truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Teraz przygotuj kruszonkę do ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i odłóż je do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj w palcach, składniki powinny przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę rozsyp na wierzchu ciasta z truskawkami i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 45 minut.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połącz. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Dodaj do białek jajka, olej, jogurt. Delikatnie zmiksuj. Następnie dodaj mieszaninę mąk. Połącz składniki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu układaj owoce – w całości, ale odszypułkowane lub pokrojone w połówki. Ciasto na lato piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie otwórz drzwi piekarnika na 5 cm. Pozwól ciastu ostygnąć jeszcze w piekarniku. Gotowe!