Na początek pokrój szalotkę w drobną kostkę i przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż je na łyżce oleju. Dodaj łyżeczkę tymianku. Gdy cebula będzie dochodziła, umyj i pokrój pieczarki.
Pokrój je także w kostkę i dodaj na patelnię. Wszystko podsmaż razem i wsyp płatki owsiane. Zamieszaj, a następnie dodaj wino oraz bulion. Zagotuj wszystko ponownie. Płatki powinny wchłonąć cały płyn. Konsystencja zmieni się na kremową, bardzo gęstą. Dodaj ser, skórkę z cytryny. Zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zdejmij owsiankę z ognia. Wystudź ją zupełnie. Gdy będzie chłodna, formuj kulki z owsianki i obtaczaj je w bułce tartej. Do każdej możesz włożyć kulkę mozzarelli. Ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej ponownie tłuszcz. Smaż kulki na głębokim oleju. Arancini są gotowe!