Wykorzystała owsiankę i powstało coś genialnego. Prosty przepis wygrał mistrzostwa świata

Lubicie owsianki na śniadanie? W takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Miriam Groot, holenderska blogerka kulinarna, tym przepisem podbiła serca jurorów i wygrała mistrzostwa świata w robieniu owsianki. Owsianka Miriam jest wegańska i zakłada wykorzystanie owsianych arancini, czyli włoskich kulek faszerowanych pieczarkami. Te w oryginalne są przygotowywane z ryżu. Owsiana wersja to obłęd! Zakochacie się w tym przepisie.

Owsiane arancini. Składniki:

  • niepełna szklanka płatków owsianych,
  • 1 szalotka,
  • 100 g pieczarek,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 50 g tartego sera (np. cheddar),
  • kulki mozzarelli do nadziewania (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wina,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • tłuszcz do smażenia.
Zobacz wideo Siemianka - fit śniadanie pełne energii i zdrowia

Owsiane arancini. Przygotowanie:

Na początek pokrój szalotkę w drobną kostkę i przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż je na łyżce oleju. Dodaj łyżeczkę tymianku. Gdy cebula będzie dochodziła, umyj i pokrój pieczarki. 

Pokrój je także w kostkę i dodaj na patelnię. Wszystko podsmaż razem i wsyp płatki owsiane. Zamieszaj, a następnie dodaj wino oraz bulion. Zagotuj wszystko ponownie. Płatki powinny wchłonąć cały płyn. Konsystencja zmieni się na kremową, bardzo gęstą. Dodaj ser, skórkę z cytryny. Zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zdejmij owsiankę z ognia. Wystudź ją zupełnie. Gdy będzie chłodna, formuj kulki z owsianki i obtaczaj je w bułce tartej. Do każdej możesz włożyć kulkę mozzarelli. Ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej ponownie tłuszcz. Smaż kulki na głębokim oleju. Arancini są gotowe!  

Więcej o: