Zupa serowa to hit nie tylko na jesień. Najprostsza? Zupa z serków topionych

Zupa z serków topionych to prawdziwy comfort food, czyli zupełna rozpusta, gdy nie patrzymy na kalorie! Jeśli chcecie poprawić sobie jesienny nastrój, rozgrzać się solidnie po długim spacerze, zupa serowa będzie idealna.

Zupa serowa. Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego, na przykład z tego przepisu:
  • 250 g serka topionego (śmietankowego, ewentualnie ziołowego),
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 6 dymek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • kilka kromek chleba,
  • łyżka tymianku.

Zupa serowa. Przygotowanie:

Zupę serową najlepiej przygotować, gdy mamy już gotowy bulion w lodówce, które został nam z poprzedniego dnia. Wtedy zajmie nam to dosłownie kilka minut. Wystarczy, że na rozgrzaną patelnię wlejemy dwie łyżki oliwy i na gorącym, skwierczącym tłuszczu podsmażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie w garnku podgrzewamy wspomniany bulion. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony.

Gotujemy bulion, aż serek topiony całkowicie się rozpuści. Dopiero wtedy dodajemy cebulę i czosnek. Możemy zupę zmiksować na gładki krem, ale nie jest to konieczne. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubimy najbardziej.

Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność

Zupę z serków topionych doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorącą, posypaną posiekaną drobno natką pietruszki i cebulą dymką. Warto też dorzucić na wierzch kilka grzanek. Możemy wykorzystać do tego czerstwe pieczywo. Chleb kroimy w kostkę, obtaczamy go w suszonym tymianku i podsmażamy na oliwie z oliwek. Na patelnię dodajemy również jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Gdy grzanki będą rumiane, posypujemy nimi zupę serową. Smacznego!

Więcej o: