Wszyscy kochamy pyszną pizzę. Podstawą jest ciasto. I właśnie podczas przygotowywania ciasta na pizzę popełniamy najwięcej błędów. Pierwszy dotyczy wyboru mąki. Wybieraj taką, która zawiera około 10 gramów proteiny. W ten sposób nie będzie ani za miękka, ani za twarda. Ciasto będzie miało świetną konsystencję.
Drugi błąd dotyczy drożdży i łączenia ich z solą. Nigdy nie łącz tych dwóch składników. Wymieszaj je w oddzielnych pojemniczkach. Sól osłabi działanie drożdży i ciasto nie wyrośnie. A gdy mówimy o wyrastaniu, pamiętaj o długim wyrabianiu ciasta. Ciasto powinno być dopieszczone. Potrzebuje czasu. Powinno rosnąć minimum trzy godziny. Może rosnąć nawet całą noc.
Czwarty błąd to kwestia wyboru temperatury pieczenia. W piekarniku warto ustawić 250 stopni! To dużo. Ale pamiętaj, że w takiej temperaturze wystarczy trzymać pizzę zaledwie kilka minut.
Na początek rozpuść drożdże w letniej wodzie. Odstaw do wyrastania na 10-15 minut. Wymieszaj w naczyniu mąkę, cukier i sól. Dopiero po chwili wlej drożdże. Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut. Możesz to zrobić ręcznie, możesz za pomocą robota kuchennego. Ponownie odstaw na 10 minut. Po tym czasie polej je oliwą i podziel na dwie części. Ciasto odstaw na szmatce oprószonej mąką na całą noc wyrastania.
Kiedy będziesz przygotowywać pizzę, zacznij od nagrzania piekarnika do 250 stopni. Rozwałkuj placki i polej sosem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki. Piecz około siedmiu-ośmiu minut.