Absolutnie najlepsze ciasto na pizzę? Zrób test szyby. Jamie Oliver instruuje

Ilu kucharzy, tyle przepisów na pizzę. W zależności od tego, jaki wypiek chcemy otrzymać, należy zachować inne proporcje. Ale jest jedna kwestia, która łączy wszystkie receptury na idealne pizze. Wspomina o niej Jamie Oliver.

Jamie Oliver to jeden z najbardziej lubianych szefów kuchni nie tylko w Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi, lecz także na całym świecie. Chętnie dzieli się swoimi poradami na proste dania i za to uwielbiają go miliony domowych kucharzy i kucharek. Ostatnio na jego Instagramie pojawiło się nagranie, w którym pokazuje, jak zrobić absolutnie perfekcyjne ciasto na pizzę. Ważne są proporcje składników, ale nie tylko.

Pizza Factory przy ul. Łomżyńskiej w BydgoszczyZ jakiego miasta pochodzi pizza? O dziwo, nie jest to żadne włoskie miasteczko

Samo wideo znajdziecie pod tym linkiem. Niżej wyjaśniamy zaś, jak zrobić idealne ciasto na pizzę krok po kroku według Jamiego Olivera i dlaczego powinniśmy wykonać test szyby.

Perfekcyjne ciasto na pizzę

Składniki:

  • 700 ml ciepłej wody
  • spora szczypta soli
  • 1 kg mąki (najlepiej typu 00)
  • 7 g suszonych drożdży

Jeśli Włosi zamawiają pizzę, to z reguły margheritę, nie jakąś fikuśną, jak w Polsce. Pizza z ananasem? To jest blasfemia, bluźnierstwo!Jak Włosi jedzą pizzę. Na te zwyczaje Polaków powiedzieliby: 'Merde!'

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Gdy w miarę się połączą, zaczynamy zagniatanie. Ta czynność to dla wielu prawdziwa udręka, wymaga bowiem sporo wytrwałości i cierpliwości, jednak jest kluczowa w przygotowaniu idealnego ciasta na pizzę. Nie zrażajcie się, że na początku bardzo klei się do rąk - po chwili wyrabiania stanie się gładkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno być zwarte, elastyczne i błyszczące.

Wskazówka: Jeśli sądzicie, że już jest gotowe, zróbcie windowpane test, czyli w dosłownym tłumaczeniu: test szyby lub test okienkowy. To znany wśród pizzamakerów, a także piekarzy sposób sprawdzenia, czy ciasto wymaga jeszcze wyrabiania. Wystarczy oderwać kawałek i rozciągnąć go między palcami. Powinna się utworzyć elastyczna błonka. Jeśli ciasto się rozrywa, to znak, że powinniśmy je jeszcze trochę powyrabiać. Błonka to znak, że udało nam się utworzyć dobrze rozwiniętą siatkę glutenową. To właśnie ona odpowiada za idealną strukturę upieczonego ciasta - jest puszyste i nie opada.

Ciasto drożdżowe - test szyby, test okienkowyCiasto drożdżowe - test szyby, test okienkowy Yes And Yes / shutterstock.com

Naszą kulę przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jamie nie wyjaśnia, ile czasu powinno to trwać, jednak zwyczajowo ciasto powinno wyrosnąć dwukrotnie. Następnie dzielimy je na kilka części. Z każdej formujemy cienki placek na pizzę.

Wskazówka: Jeśli mamy ich zbyt wiele, rozkładamy je na płasko jeden na drugim, oddzielając je pergaminem i zamrażamy - dzięki temu następnym razem pizzę przygotujemy w mgnieniu oka. Jeżeli nie mamy wystarczająco miejsca w zamrażarce, równie dobrze możemy zamrozić poporcjowane ciasto w kulkach.

Na gotowym placku rozlewamy sos i rozkładamy ulubione dodatki. Pieczemy w jak najwyższej temperaturze do momentu, aż brzegi się zarumienią.

Zobacz wideo

Test szyby - czy jest konieczny?

Test szyby tudzież test okienkowy sprawdza się nie tylko w przypadku robienia pizzy, lecz także każdego ciasta drożdżowego, w tym przede wszystkim chleba. Czy jeśli go nie wykonamy lub jeśli będzie się rozrywać, nasz wypiek nie wyjdzie? I tak, i nie. To zależy od rodzaju wypieku. Lekkie, puszyste drożdżówki prawdopodobnie będą dobre. Gorzej, jeśli zabieramy się za przygotowanie chleba, który z reguły jest cięższy i potrzebuje silniejszej siatki glutenowej, by wyrosnąć i utrzymać swój kształt. Ważna jest też kwestia naszych oczekiwań. Jeśli liczymy na naprawdę perfekcyjne ciasto drożdżowe, zdecydowanie warto poświęcić więcej czasu na jego zagniatanie.

Więcej o: