Te błędy popełniamy podczas jedzenia pizzy. Włosi łapią się za głowę

Sos czosnkowy, ananas, czy ketchup, to tylko niektóre nasze "zbrodnie" wobec prawdziwej włoskiej pizzy. Jest ich znacznie więcej, każdy ma w końcu swoje kulinarne upodobania. Niektóre z nich kompletnie zmieniają smak tej potrawy.

Pizza - najsłynniejsza (obok pasty rzecz jasna) potrawa kuchni włoskiej, poza granicami Italii czasem przestaje przypominać swoją pierwotną formę. Niektórzy zdali się zapomnieć, że jest to po prostu płaski placek z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, mozzarelli i dodatków. Składniki najwyższej jakości to tu absolutny wymóg. W naszym kraju pizzę przyrządza i spożywa się nieco inaczej niż we Włoszech, niektórych wersji tej potrawy niejeden Włoch nawet by nie tknął...

PizzaDostawca pizzy otrzymał nietypowy napiwek. "To chyba jakieś żarty"

Pizza z ananasem. Profanacja?

Kilka lat temu, Guðni Th. Jóhannesson, ówczesny premier, a aktualnie prezydent Islandii stwierdził, że nie zgadza się na obecność ananasa na pizzy i gdyby tylko miał możliwość, zabroniłby dodawania tego owocu do tej potrawy. Z jego opinią z pewnością zgodziłaby się większość Włochów, tymczasem w Polsce pizza hawajska, czyli placek z szynką i ananasem jest jedną z najpopularniejszych pozycji we włoskich restauracjach. 

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Sos czosnkowy zamiast oliwy

W wielu polskich pizzeriach (szczególnie sieciówkach) składając zamówienie, słyszymy pytanie: "Sos czosnkowy?", "Pomidorowy?". Włosi przeżywają wtedy szok. Gotowej pizzy nie polewają już żadnym sosem, ewentualnie dodają do niej kilka kropli dobrej jakości oliwy. 

Bez mozzarelli, za to z żółtym serem

Prawdziwa włoska pizza, to ciasto z sosem pomidorowym, mozzarellą i wybranymi dodatkami. Polacy tymczasem nie widzą problemu w dodawaniu do tego dania innego sera i to w dużej ilości.   

PizzaJak odgrzewać pizzę, ziemniaki i inne dania, żeby smakowały najlepiej?

Ketchup do pizzy?

Według Włochów ketchup to dobry dodatek do frytek, z pewnością nie do pizzy. W naszym kraju pizzę nie tylko polewa się ketchupem, często przygotowując pizzę w domu, używamy go zamiast sosu pomidorowego. 

Zbyt dużo dodatków

Kochamy dodatki do pizzy. Rozmaite, w dużej ilości. Nie znamy tu umiaru. Z tego powodu pizza jest ciężka, a ciasto staje się rozmokłe. Właściwe proporcje dodatków pozwolą poczuć smak samego ciasta. A to ono jest tu w końcu najważniejsze.

Więcej o: