Te błędy popełniamy podczas jedzenia pizzy. Włosi łapią się za głowę

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Sos czosnkowy, ananas, czy ketchup, to tylko niektóre nasze "zbrodnie" wobec prawdziwej włoskiej pizzy. Jest ich znacznie więcej, każdy ma w końcu swoje kulinarne upodobania. Niektóre z nich kompletnie zmieniają smak tej potrawy.

Pizza - najsłynniejsza (obok pasty rzecz jasna) potrawa kuchni włoskiej, poza granicami Italii czasem przestaje przypominać swoją pierwotną formę. Niektórzy zdali się zapomnieć, że jest to po prostu płaski placek z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, mozzarelli i dodatków. Składniki najwyższej jakości to tu absolutny wymóg. W naszym kraju pizzę przyrządza i spożywa się nieco inaczej niż we Włoszech, niektórych wersji tej potrawy niejeden Włoch nawet by nie tknął...

Pizza z ananasem. Profanacja?

Kilka lat temu, Guðni Th. Jóhannesson, ówczesny premier, a aktualnie prezydent Islandii stwierdził, że nie zgadza się na obecność ananasa na pizzy i gdyby tylko miał możliwość, zabroniłby dodawania tego owocu do tej potrawy. Z jego opinią z pewnością zgodziłaby się większość Włochów, tymczasem w Polsce pizza hawajska, czyli placek z szynką i ananasem jest jedną z najpopularniejszych pozycji we włoskich restauracjach. 

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Sos czosnkowy zamiast oliwy

W wielu polskich pizzeriach (szczególnie sieciówkach) składając zamówienie, słyszymy pytanie: "Sos czosnkowy?", "Pomidorowy?". Włosi przeżywają wtedy szok. Gotowej pizzy nie polewają już żadnym sosem, ewentualnie dodają do niej kilka kropli dobrej jakości oliwy. 

Bez mozzarelli, za to z żółtym serem

Prawdziwa włoska pizza, to ciasto z sosem pomidorowym, mozzarellą i wybranymi dodatkami. Polacy tymczasem nie widzą problemu w dodawaniu do tego dania innego sera i to w dużej ilości.   

Ketchup do pizzy?

Według Włochów ketchup to dobry dodatek do frytek, z pewnością nie do pizzy. W naszym kraju pizzę nie tylko polewa się ketchupem, często przygotowując pizzę w domu, używamy go zamiast sosu pomidorowego. 

Zbyt dużo dodatków

Kochamy dodatki do pizzy. Rozmaite, w dużej ilości. Nie znamy tu umiaru. Z tego powodu pizza jest ciężka, a ciasto staje się rozmokłe. Właściwe proporcje dodatków pozwolą poczuć smak samego ciasta. A to ono jest tu w końcu najważniejsze.

Więcej o:

Komentarze (3)

Te błędy popełniamy podczas jedzenia pizzy. Włosi łapią się za głowę

zlooty666
4 lata temu
Jeśli chodzi o sosy to zgoda ale od ananasa to się bufony odpitolcie. Ja lubię hawajską i kropka.
samodzielny68
4 lata temu
Wszystko rozumiem, ale żeby Włosi tak się wściekli, żeby mówić po francusku to nie uwierzę!
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).