Przepis na ciasto do pizzy nie jest trudny. Wystarczy dosłownie kilka składników, które raczej macie w domu, by stworzyć pyszny, puszysty placek. Czego będziecie potrzebować? Podstawa to oczywiście mąka. Włosi używają tej z oznaczeniem "00" i uważa się, że to właśnie ona jest najlepsza do tego rodzaju wypieku. Jest najbardziej oczyszczona, jasna i delikatna, a co za tym idzie, ciasto łatwo się wyrabia, a po upieczeniu jest puszyste i chrupiące na zewnątrz. Poza mąką konieczne są też drożdże - można użyć zarówno tych świeżych, jak i suszonych - oraz sól do smaku. Całość łączymy za pomocą wody. No, teorię już znamy. To czas na praktykę.
Składniki:
Wiecie, że ciasto do pizzy można zrobić też bez drożdży? Sprawdźcie przepis włoskiego szefa kuchni:
Jeśli przygotowujemy ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami, przygotowujemy rozczyn. W naczyniu umieszczamy letnią wodę, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawiamy na kilkanaście minut, aż płyn zacznie się pienić i znacznie zwiększy objętość.
Jeśli nasze ciasto do pizzy ma powstać przy użyciu drożdży instant, można pominąć ten krok. Wtedy drożdże mieszamy bezpośrednio z mąką i reszta składników i zagniatamy ciasto.
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, mieszamy ją z solą i robimy wgłębienie. Wlewamy w nie rozczyn i łączymy - najpierw za pomocą noża czy widelca, a potem, gdy będzie się już dało, zagniatamy dłonią. W międzyczasie dodajemy oliwę. Ciasto zagniatamy dość długo, przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto do pizzy przykrywamy wilgotną ściereczką, by nie wyschło i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto do pizzy ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy je na dwie części i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem na kilka minut. W międzyczasie możemy rozgrzać piekarnik i naszykować składniki na wierzch. Gotowe ciasto formujemy w cienki placek, smarujemy sosem i układamy na nim wybrane składniki. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze naszego piekarnika do czasu, aż się zarumieni.
Nie jesteście pewni, kiedy ciasto drożdżowe jest odpowiednio wyrośnięte? Lepiej to sprawdźcie, bo może zrujnować całą pizzę:
Robicie pizzę w domu? Macie własny przepis na ciasto do pizzy?