Przepis na ciasto do pizzy potrzebny od zaraz? Proszę bardzo! Potrzebujesz tylko kilku składników

Przepis na ciasto do pizzy jest bajecznie prosty. Jednak wymaga od nas nieco cierpliwości, bo ciasto musi być porządnie wyrobione, a później potrzebuje czasu, by wyrosnąć. Niemniej jednak przepis wcale nie jest skomplikowany. Jak zrobić ciasto do pizzy? Przepis poniżej.

Przepis na ciasto do pizzy - podstawy

Przepis na ciasto do pizzy nie jest trudny. Wystarczy dosłownie kilka składników, które raczej macie w domu, by stworzyć pyszny, puszysty placek. Czego będziecie potrzebować? Podstawa to oczywiście mąka. Włosi używają tej z oznaczeniem "00" i uważa się, że to właśnie ona jest najlepsza do tego rodzaju wypieku. Jest najbardziej oczyszczona, jasna i delikatna, a co za tym idzie, ciasto łatwo się wyrabia, a po upieczeniu jest puszyste i chrupiące na zewnątrz. Poza mąką konieczne są też drożdże - można użyć zarówno tych świeżych, jak i suszonych - oraz sól do smaku. Całość łączymy za pomocą wody. No, teorię już znamy. To czas na praktykę.

Ciasto do pizzy przepis

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (albo 7 g tych instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Wiecie, że ciasto do pizzy można zrobić też bez drożdży? Sprawdźcie przepis włoskiego szefa kuchni:

Przepis na ciasto do pizzy - krok po kroku:

Jeśli przygotowujemy ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami, przygotowujemy rozczyn. W naczyniu umieszczamy letnią wodę, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawiamy na kilkanaście minut, aż płyn zacznie się pienić i znacznie zwiększy objętość.

Jeśli nasze ciasto do pizzy ma powstać przy użyciu drożdży instant, można pominąć ten krok. Wtedy drożdże mieszamy bezpośrednio z mąką i reszta składników i zagniatamy ciasto.

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, mieszamy ją z solą i robimy wgłębienie. Wlewamy w nie rozczyn i łączymy - najpierw za pomocą noża czy widelca, a potem, gdy będzie się już dało, zagniatamy dłonią. W międzyczasie dodajemy oliwę. Ciasto zagniatamy dość długo, przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto do pizzy przykrywamy wilgotną ściereczką, by nie wyschło i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Zobacz wideo Ciasto do pizzy to za dużo roboty? Spróbujcie wersji dla leniwych - pizze na spodzie z tortilli

Wyrośnięte ciasto do pizzy ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy je na dwie części i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem na kilka minut. W międzyczasie możemy rozgrzać piekarnik i naszykować składniki na wierzch. Gotowe ciasto formujemy w cienki placek, smarujemy sosem i układamy na nim wybrane składniki. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze naszego piekarnika do czasu, aż się zarumieni.

Nie jesteście pewni, kiedy ciasto drożdżowe jest odpowiednio wyrośnięte? Lepiej to sprawdźcie, bo może zrujnować całą pizzę:

Robicie pizzę w domu? Macie własny przepis na ciasto do pizzy?

Więcej o: