Ciasto na pizzę bez drożdży? Włoski szef kuchni podpowiada, jak je zrobić

Drożdże to jeden z najbardziej poszukiwanych produktów w ostatnich tygodniach. Wiele tradycyjnych wypieków oraz pieczywo nie mogą się bez nich obejść. Ale ciasto na pizzę można w łatwy sposób przyrządzić bez użycia drożdży. Jak to zrobić? Podpowiada włoski szef kuchni.

Idealne ciasto na pizzę bez dodatku drożdży? To możliwe

W ostatnich tygodniach musieliśmy ograniczyć jedzenie na mieście, przez co więcej czasu spędzamy przygotowując posiłki samodzielnie, a także piekąc słodkości i pieczywo. Drożdże stały się artykułem, który znika z półek błyskawicznie. Co jeśli zaplanowaliśmy na obiad pizzę, a nie uda nam się ich dostać? Włoski szef kuchni podpowiada, jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży.

Cristian Marasco to włoski szef kuchni, pracujący w rodzinnej sieci restauracji La Grotta Azzurra w Lombardii. Jak czytamy na portalu Vice, w jego regionie tradycyjny przepis na ciasto zakłada aż 96-godzinne przygotowanie – zagniatanie, wyrabianie i czekanie. Gdy we Włoszech szalała epidemia, a niektórych towarów – w tym m.in. drożdży – zaczęło brakować w sklepach, Marasco opublikował na swoim Instagramie przepis na ciasto na pizzę bez użycia tego artykułu.

Jakość ciasta zależy od twoich dłoni – tego, jak nimi poruszasz, ich zapachu oraz potu, który się na nich wydziela

– mówił swoim rozmówcom z Vice Italy.

Ciasto na pizzę bez drożdży – przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml letniej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 10 g soli

Ciasto na pizzę bez drożdży – sposób przygotowania

Krok 1: Do plastikowej lub szklanej miski (nie do metalowej, bo ciasto nie będzie wyrastać!) wsyp 150 g mąki, wlej 100 ml wody i wsyp cukier. Wymieszaj składniki mieszadełkiem, a potem rękoma. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do czystej miski (nie mogą się w niej znajdować resztki ciasta) i nakryj czystą ściereczką. Odstaw ciasto na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.

Wskazówka: Jeśli używasz mąki bezglutenowej, ciasto nie wyrośnie. Musisz dodać wodę gazowaną  lub odrobinę sody.

Krok 2: Ciasto połącz z pozostałą ilością mąki i połową ilości wody. W drugiej części wody rozpuść sól i również dodaj do ciasta. Sól dodawaj zawsze na końcu, ponieważ hamuje 'pracę' glutenu zawartego w mące i ciasto przestanie wyrastać. Jeżeli używasz pełnoziarnistej mąki, dodaj siedem gramów soli, a nie 10. Ciasto zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne.

Krok 3: Ciasto powinno ważyć około 630 g. Przygotujesz z niego trzy pizze o średnicy 24 cm. Podziel je na części, a blachę, na której będzie pieczone, oraz swoje ręce posmaruj oliwą. Opuszkami palców wmasuj w ciasto oliwę (dzięki temu nie będzie przywierać do podłoża) i poczekaj 10 minut, by podrosło. Następnie rozciągnij je na blasze. Gdy zacznie się rwać, pozwól mu przez chwilę odpocząć. Piekarnik rozgrzej do najwyższej temperatury (bez termoobiegu). Jeżeli chcesz zrobić pizzę na cienkim cieście, upiecz je od razu, jeśli na grubym – poczekaj, aż znów napęcznieje.       

Wskazówka: Wstaw do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą. Para nie pozwoli ciastu wyschnąć.

Zobacz wideo Zobacz również, jak przygotować chleb bez dodatku drożdży.

Krok 4: Przygotuj dodatki. Jeśli używasz mozzarelli, odcedź ją dobrze z zalewy. Najlepiej pokroić ją w kawałki i zostawić do wyschnięcia na trzy godziny. Najlepiej ułożyć ją na pizzy w ostatniej chwili pieczenia lub już po wyjęciu ciasta z piekarnika. Temperatura ciasta powinna być na tyle wysoka, aby roztopić ser.

Wskazówka: Jeżeli używasz salami lub szynki, również dodaj ją, gdy pizza jest wyjęta z piekarnika, aby mięso nie wyschło. Włoski szef radzi, aby do pizzy użyć surowych pomidorów z puszki. Podziel je palcami i połóż na rozciągniętym na blasze cieście, odstaw na 5-10 minut. Jeśli używasz pomidorowej pulpy, połóż ją na cieście tuż przed włożeniem do piekarnika. Inne warzywa pokrój cienko i podduś na patelni, a dopiero później układaj na pizzy.

Idealnie chrupkie ciasto? Podwójne pieczenie

Marasco ma również sposób na to, by ciasto było perfekcyjnie chrupkie. Wyjmij je z piekarnika po upieczeniu, pozwól ostygnąć, a potem wstaw jeszcze do pieca na 2 minuty. Włoch przypomina także, że pizza powinna być jedzona na gorąco, prosto z piekarnika. Dlatego sam nigdy nie zdecydował się na wprowadzenie pizzy na dowóz w swojej sieci restauracji.

Więcej o:
Komentarze (5)
Ciasto na pizzę bez drożdży? Włoski szef kuchni podpowiada, jak je zrobić
Zaloguj się
  • klm747

    Oceniono 3 razy 3

    już w pierwszym zdaniu przepisu brednie - w metalowej misce ciasto tak samo wyrasta jak w plastikowej czy szklanej

  • nord-ost

    Oceniono 3 razy 3

    Surowe pomidory z puszki. Ciekawostka.

  • niut80

    Oceniono 7 razy 3

    Można umrzeć z głodu przy robieniu tej pizzy.

  • bex.a

    Oceniono 2 razy 2

    "Jeżeli używasz salami lub szynki, również dodaj ją, gdy pizza jest wyjęta z piekarnika, aby mięso nie wyschło" To żart? Dopiero tłuszczyk z salami robi ją perfekcyjną. Moja robi cienkie ciasto na kamieniu. Przyznam się że dopiero wtenczas zaczęło mi smakować to prymitywne danie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX