Idealne naleśniki? Prosty trik, dzięki któremu nie będą rozpadały się w czasie smażenia

Jak zrobić dobre naleśniki? Wiele osób zniechęca się do ich przyrządzania po pierwszych nieudanych próbach. Warto jednak spróbować ponownie. Oto prosty przepis i kilka przydatnych wskazówek, które mogą okazać się bardzo pomocne.

Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Chcecie przygotować pyszne, cienkie naleśniki? Oto prosty przepis oraz kilka przydatnych trików, dzięki którym ciasto na naleśniki będzie idealne. 

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Potrzebne składniki

Przygotuj niezbędne składniki. Są to:

  • 1 szklanka wody (najlepiej lekko gazowanej);
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 szklanki mąki;
  • sól;
  • ok. 60 ml oleju (lub 4 łyżki roztopionego masła). 

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis krok po kroku

Do głębokiej miski wlewamy mleko oraz wodę. Wbijamy do środka jajka i je roztrzepujemy. Wszystko zasypujemy mąką. Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest już gładkie i rzadkie, odstawiamy je na mniej więcej pół godziny. Dzięki temu stanie się elastyczne, Będziemy więc mogli smażyć cieniutkie naleśniki bez obaw, że będą się niszczyły w trakcie przekładania na drugą stronę. Co dalej?

  • Gdy ciasto stanie się gęstsze, dodajemy do niego wody.
  • Ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
  • Patelnię skrapiamy kilkoma kroplami tłuszczu, a następnie przecieramy ręcznikiem papierowym. Dzięki temu naleśniki nie będą do niej przywierały.
  • Ciasto z miski rozprowadzamy (np. za pomocą głębokiej łyżki) na całej powierzchni patelni i wygładzamy spodem łyżki.

Gdy naleśnik jest już odpowiednio wysmażony, obracamy go na drugą stronę. Pomagamy sobie przy tym płaską szpatułką. Z kolei kiedy jest już rumiany z drugiej strony, wykładamy do na talerz i bierzemy się za smażenie kolejnego. 

Może cię także zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Agora SA