Grzyby nie mogą być deserem? Bujda! Ciastka grzybki to niepodważalny dowód

Przygotowanie domowych ciasteczek to wspaniała zabawa i wielka satysfakcja. Dziś mamy dla was przepis na ciastka grzybki. Posmakują nie tylko wielbicielom leśnych wypraw - sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej przepisów na ciastka i ciasteczka znajdziesz na naszej stronie głównej

Sezon na grzyby już się skończył i chyba tylko najbardziej wprawieni grzybiarze znajdują teraz w lasach jadalne gatunki. Dla reszty to doskonały moment, żeby przygotować pyszny grzybowy deser. Sprawdźcie, jak zrobić urocze i smaczne ciastka w kształcie grzybków. 

Zobacz wideo Ciastka grzybki

Ciastka grzybki - przepis

Składniki (na ok. 20 sztuk):

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka łyżek maku

Na krem:

  • 200 g masła,
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 3 szklanki mleka

Na polewę czekoladową:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka oleju

Należy przygotować także ok. 20 sztuk blaszanych foremek na kruche babeczki.  

Jak zrobić ciastka grzybki?

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia i sól. Wszystko łączymy i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w czystą ściereczkę i odkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na trzy równe części. Z pierwszej części wykrawamy szklanką kółka. Każdym z nich obklejamy (od zewnętrznej strony) blaszaną foremkę na babeczkę, aby uzyskać kapelusz. Z drugiej formujemy trzonki o grubości około 1 cm. Ich końcówki maczamy w maku. Z trzeciego kawałka wykrawamy mniejsze kółka z dziurką w środku. Wszystkich elementów powinna być ta sama liczba - to z nich złożymy grzybki. 

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy foremki oklejone ciastem, trzonki i kółka z dziurką. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Gdy ciastka się pieką i studzą, przygotowujemy krem. W szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy rozmieszany budyń i gotujemy, aż zgęstnieje, a grudki się wygładzą. Budyń studzimy, a potem miksujemy z masłem na gładki krem.

W garnuszku rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z dodatkiem mleka i oleju. 

Upieczone kapelusze zdejmujemy z foremek. Wypełniamy je porcją kremu, przykrywamy kółkiem z dziurką, a w nią wkładamy trzonek, końcówką z makiem do dołu. Następnie kapelusz maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Tak przygotowane grzybki wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa dobrze stężała.

Więcej o: