Więcej przepisów na ciastka i ciasteczka znajdziesz na naszej stronie głównej
Choć sezon na grzyby trwa zaledwie kilka miesięcy, niezależnie od pory roku można przygotować ten pyszny grzybowy deser. Sprawdźcie, jak zrobić urocze i smaczne ciastka w kształcie grzybków.
Składniki (na ok. 20 sztuk):
Na ciasto:
Na krem:
Na polewę czekoladową:
Należy przygotować także ok. 20 sztuk blaszanych foremek na kruche babeczki.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia i sól. Wszystko łączymy i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w czystą ściereczkę i odkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na trzy równe części. Z pierwszej części wykrawamy szklanką kółka. Każdym z nich obklejamy (od zewnętrznej strony) blaszaną foremkę na babeczkę, aby uzyskać kapelusz. Z drugiej formujemy trzonki o grubości około 1 cm. Ich końcówki maczamy w maku. Z trzeciego kawałka wykrawamy mniejsze kółka z dziurką w środku. Wszystkich elementów powinna być ta sama liczba - to z nich złożymy grzybki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy foremki oklejone ciastem, trzonki i kółka z dziurką. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciastka się pieką i studzą, przygotowujemy krem. W szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy rozmieszany budyń i gotujemy, aż zgęstnieje, a grudki się wygładzą. Budyń studzimy, a potem miksujemy z masłem na gładki krem.
W garnuszku rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z dodatkiem mleka i oleju.
Upieczone kapelusze zdejmujemy z foremek. Wypełniamy je porcją kremu, przykrywamy kółkiem z dziurką, a w nią wkładamy trzonek, końcówką z makiem do dołu. Następnie kapelusz maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Tak przygotowane grzybki wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa dobrze stężała.