Zupa ogórkowa - przepis babci. Trik z masłem sprawi, że będzie najlepsza na świecie

Zupy z przepisu naszych babć są najlepsze, a ich smak przypomina nam beztroskie chwile dzieciństwa. Tak jest w przypadku zupy ogórkowej, którą wszyscy kochamy. Przepis babci na zupę ogórkową jest prosty, ale trik z wcześniejszym podsmażeniem warzyw na maśle odmienia i pogłębia jej smak. Jak zatem zrobić najlepszą ogórkową?

Więcej przepisów w babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa ogórkowa to chyba jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przepis babci na ogórkową zawiera jeden ważny element, chodzi o wcześniejsze podsmażenie warzyw na maśle. O ile trik o podsmażeniu na masełku ogórków pewnie niektórym "obił się o uszy", to podsmażenie reszty warzyw jest równie ważne, by zupa była idealna. Jak zatem zrobić najlepszą zupę ogórkową, by smakowała jak u babci? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Zupa ogórkowa - przepis babci:

Potrzebne składniki:

  • 400 g mięsa na wywar (najlepiej sprawdzi się żeberko wieprzowe, ale z powodzeniem możesz użyć drobiu lub kawałka wołowiny)
  • 500 g kiszonych ogórków
  • 300-400 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 18 proc
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • pęczek koperku
  • sok z ogórków kiszonych (ilość wedle upodobania)

Zupa ogórkowa babci - sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz pod zimną wodą i włóż je do garnka. Zalej je wodą i wstaw na średni ogień. Zagotuj i zbierz powstałe szumowiny. Następnie dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela, i gotuj wywar na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Marchewkę, pietruszkę oraz ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pietruszkę i podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy.
  4. Kiedy ziemniaki w zupie będą już miękkie, zajmij się ogórkami. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej masło, i przesmaż starte ogórki razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażaj przez 5-7 minut na średniej mocy palnika, następnie przełóż je do zupy. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez 5 minut.
  5. Teraz dopraw swoją zupę do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków. Dokładnie zamieszaj i dodaj zahartowaną śmietankę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę ogórkową podawaj gorącą z kromką świeżego pieczywa, obficie obsypaną posiekanym koperkiem.

Kilka prostych kroków i najlepsza zupa ogórkowa z przepisu babci gotowa. Przygotuj ją dziś na obiad i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smacznego!

Więcej o: