Więcej przepisów w babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ogórkowa to chyba jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przepis babci na ogórkową zawiera jeden ważny element, chodzi o wcześniejsze podsmażenie warzyw na maśle. O ile trik o podsmażeniu na masełku ogórków pewnie niektórym "obił się o uszy", to podsmażenie reszty warzyw jest równie ważne, by zupa była idealna. Jak zatem zrobić najlepszą zupę ogórkową, by smakowała jak u babci? Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Zupa ogórkowa - przepis babci:
Potrzebne składniki:
- 400 g mięsa na wywar (najlepiej sprawdzi się żeberko wieprzowe, ale z powodzeniem możesz użyć drobiu lub kawałka wołowiny)
- 500 g kiszonych ogórków
- 300-400 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 18 proc
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- pęczek koperku
- sok z ogórków kiszonych (ilość wedle upodobania)
Zupa ogórkowa babci - sposób przygotowania:
- Mięso opłucz pod zimną wodą i włóż je do garnka. Zalej je wodą i wstaw na średni ogień. Zagotuj i zbierz powstałe szumowiny. Następnie dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela, i gotuj wywar na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Marchewkę, pietruszkę oraz ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pietruszkę i podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy.
- Kiedy ziemniaki w zupie będą już miękkie, zajmij się ogórkami. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej masło, i przesmaż starte ogórki razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażaj przez 5-7 minut na średniej mocy palnika, następnie przełóż je do zupy. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Teraz dopraw swoją zupę do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków. Dokładnie zamieszaj i dodaj zahartowaną śmietankę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę ogórkową podawaj gorącą z kromką świeżego pieczywa, obficie obsypaną posiekanym koperkiem.
Kilka prostych kroków i najlepsza zupa ogórkowa z przepisu babci gotowa. Przygotuj ją dziś na obiad i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smacznego!