Więcej walentynkowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Brownie to chyba najpyszniejszy deser świata. Pyszne, mocno czekoladowe i wręcz ciągnące się ciacho to idealna propozycja dla zakochanych podczas walentynkowej kolacji. Przepis na brownie jest prosty, a jego wykonanie zajmie ci chwilę. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj dla ukochanej osoby wyjątkowe ciacho na Walentynki.
Przepis na brownie:
Składniki:
- ok. 250 g czekolady gorzkiej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 6 większych jaj
- 1 kieliszek rumu (50 ml)
- 200 g śmietanki kremówki
- 150 czekolady z 70% zawartością kakao
Brownie - sposób wykonania:
- W większym garnku zagotuj wodę. Przygotuj rondelek, wkrusz do niego gorzką czekoladę, wlej szklankę mleka, dodaj masło oraz rum. Całość podgrzej w kąpieli wodnej. Dokładnie zamieszaj, a kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, odstaw rondelek.
- Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Następnie utrzyj je na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie do ubitej masy z jajek i cukru przesiej mąkę oraz kakao. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj.
- Następnie powoli wlej roztopiona w kąpieli wodnej masę czekoladową i całość mieszaj ostrożnie szpatułką, aż wszystko połączy się w jednolitą całość.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i wysmaruj masłem. Ostrożnie wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez niecałą godzinę (ok. 50 minut).
- Kiedy brownie się piecze, przygotuj prostą polewę czekoladową. Ponownie zagotuj w większym garnku wodę i wkrusz do rondelka gorzką czekoladę. Następnie wlej śmietankę kremówkę i całość podgrzewaj w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej masy. Upieczone brownie polej polewą czekoladową i odstaw na chwilę, by stężała.
Tak przygotowane bronie to istna eksplozja czekolady. Smakuje wyśmienicie i uważam, że nie ma lepszego ciasta na Walentynki niż brownie. Każdy dziś powinien cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.