Muffinki. Przepis na słodką przekąskę. Składniki z pewnością masz w swojej kuchni

Muffinki to świetna opcja na słodki deser. Są mięciutkie i bajecznie pachną. Zajadają je wszyscy bez względu na wiek, posmakują nawet najbardziej wybrednym koneserom słodkości. Na dodatek są bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz obawiać się, że coś się nie uda.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Babeczki to deser, który kochają wszyscy. Można je upiec z rozpływającą się w środku czekoladą lub z owocami. Nie ma znaczenia, które wybierzesz, każda opcja jest bowiem pyszna i słodka. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt finalny zaskakujący. Do dzieła!

Zobacz wideo Szalone muffinki z coca colą

Składniki:

  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • tabliczka czekolady (dowolnej, może być deserowa, mleczna lub gorzka, choć ta ostatnia sprawdzi się najlepiej)

Muffinki krok po kroku

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni, zanim zrobisz muffinki zdąży się nagrzać.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).
  3. Do suchych składników dodaj mokre (olej, jajko, mleko) i wszystko razem wymieszaj.
  4. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i całość delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do foremek, pamiętaj, aby nie wypełniać ich w całości. Ciasto musi mieć miejsce do wyrośnięcia.
  6. Piecz przez 25-30 minut.

Po upieczeniu podawaj muffinki z kubkiem kawy lub herbaty. To idealna przekąska na wieczory lub jako dodatek podczas pogaduch z przyjaciółką. Ich szybki czas przygotowania i prostota powinny przekonać każdego. Śmiało możesz zaangażować dzieci do pomocy, to będzie świetna frajda dla całej rodziny. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA