Cieciorka - przepisy na pożywne przekąski, które zrobisz w kilka minut

Smaczne i zdrowe przekąski to połączenie idealne. Aby je zrobić, potrzebujesz zaledwie kilku chwil i niewielu składników. A przecież nie ma nic lepszego niż genialny efekt uzyskany niewielkim kosztem. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, w których główną rolę gra ciecierzyca.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciecierzyca jest bardzo zdrowa i sycąca. Jeśli nie jesz mięsa, to śmiało możesz wprowadzić ją do swojego menu jako zamiennik mięsa. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, więc dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę. Jest delikatna i można z niej wyczarować mnóstwo pysznych potraw. Do dzieła!

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą

Przepis na hummus

Pyszna, sycąca pasta na kanapki lub dodatek do krojonych w słupki, surowych warzyw. Świetna alternatywa dla szynki czy sera.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • tahini (5 łyżeczek)
  • sól, pieprz,
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • sok z cytryny (2-4 łyżki)
  • woda (2-3 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku odsącz ciecierzycę z zalewy. Przerzuć na durszlak.
  2. Tak przygotowaną ciecierzycę umieść w blenderze, dodaj pozostałe składniki. Całość zblenduj na gładką masę.
  3. Tak przygotowany hummus przełóż do miseczki lub pudełka i zajadaj ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi marchewkami.

Przepis na ciasteczka z ciecierzycy

Składniki:

  • ciecierzyca (półtorej szklanki)
  • szczypta soli
  • czekolada (mleczna lub gorzka)
  • proszek do pieczenia (łyżeczka)
  • masło orzechowe (pół szklanki)
  • cukier, erytrytol lub inny słodzik (4-5 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku nastaw piekarnik na 180 stopni, aby zdążył się nagrzać.
  2. Następnie umieść ciecierzycę, proszek do pieczenia, masło orzechowe, cukier, sól w blenderze i zmiksuj całość.
  3. Do tak przygotowanej masy dodaj czekoladę. Wymieszaj całość.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij układać swoje ciasta. Uformuj z kulki i spłaszcz, aby mogły dobrze się upiec.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Przepis na pulpeciki z ciecierzycy

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • cebula (1-2 sztuki)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • bułka tarta
  • jajko
  • przyprawy(pieprz, sól, papryka, curry, bazylia)
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku odsącz ciecierzycę z puszki.
  2. Następnie obierz cebulę i czosnek i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
  3. Do dużej miski wsyp ciecierzycę oraz cebulkę z czosnkiem. Całość zblednuj.
  4. Do masy dodaj jajko, mąkę, przyprawy oraz bułkę tartą. Uformuj kotleciki.
  5. Wyłóż na blaszkę, przed włożeniem do piekarnika delikatnie posmaruj kotleciki oliwą.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Przepis na pieczoną ciecierzycę, czyli zdrowy zamiennik chipsów 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (sól, wędzona papryka, pieprz cayenne)

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź ciecierzycę i przepłucz wodą. Delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie przypraw swoimi ulubionymi przyprawami i delikatnie skrop oliwą z oliwek.
  3. Wyłóż na blaszkę i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-45 minut.

Jak widzisz, z ciecierzycy można wyczarować naprawdę smaczne dania. To świetny składnik, który warto mieć w swojej kuchni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.