Sałatka nicejska - przepis na klasyk kuchni francuskiej od Pascala Brodnickiego. W sam raz na majówkę

Sałatka nicejska jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Często jednak podawana jest w spolonizowanej wersji z fasolką szparagową i ziemniakami. Oryginalnym przepisem podzielił się Pascal Brodnicki.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pascal Brodnicki na kuchni francuskiej zna się jak mało kto, dlatego trudno o lepszy autorytet jeżeli chodzi o przygotowanie tradycyjnej sałatki nicejskiej. Szef kuchni w swoim nagraniu na YouTube tłumaczy, że oryginalny przepis składa się głównie z surowych warzyw, a jedynym wyjątkiem jest gotowany bób. Dzięki temu potrawa ta sprawdzi się idealnie na cieplejszą pogodę. Jej smak jest orzeźwiający i idealnie słony, a wykonanie banalnie proste.

Sałatka nicejska - przepis na francuski klasyk według Pascala Brodnickiego

Do przygotowania sałatki nicejskiej potrzebne są następujące składniki:

  • kilka liści sałaty,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • pomidor,
  • 4 serca z karczochów,
  • ugotowany bób (przez ok. 15 minut),
  • rzodkiewki,
  • czarne oliwki,
  • słodka zielona papryka,
  • puszka tuńczyka w oliwie,
  • szczypiorek z cebulki dymki,
  • anchois,
  • czerwony ocet winny,
  • oliwa,
  • sól.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki kroimy w pół-talarki i przerzucamy je do miski. Następnie dodajemy ugotowany bób.
  2. Pomidor kroimy w ósemki, zieloną paprykę w drobne paski, a serca karczochów na połówki. Paprykę i karczochy dorzucamy do miski, a pomidor odkładamy na bok. 
  3. Tuńczyka w oliwie kruszymy bezpośrednio do sałatki, dodajemy pokrojony szczypiorek z cebulki dymki.
  4. Jajka kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok.
  5. Przygotowujemy winegret. Do miseczki wlewamy kilka łyżek czerwonego octu winnego, szczyptę soli i mieszamy do jej rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek. Gdy składniki dobrze się połączą, mielimy odrobinę pieprzu. Tak przygotowanym dressingiem podlewamy wcześniej przygotowaną sałatkę i mieszamy całość. 
  6. Wykładamy kilka liści sałaty na dno miseczki, a następnie przekładamy na nią przygotowaną wcześniej sałatkę. Na wierzchu układamy pokrojone pomidory, jajka, całe oliwki oraz anchois. Całość podlewamy jeszcze oliwą i posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
 

Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.