Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
"Któż z nas nie lubi wyśmienitego, grillowanego kurczaka? Ale co, jeśli na jego przygotowanie macie dosłownie 10 minut?" - pyta w swoim filmie Gordon Ramsay. Znany szef kuchni postanowił udowodnić, że to możliwe.
1. W dużej misce umieść przyprawy (ich ilość spróbuj dopasować do tej, której używa w swoim filmie Gordon Ramsay),
2. Kurczaka dokładnie wymieszaj z przyprawami (ten etap najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby mięso było bardziej aromatyczne),
3. Przygotuj grill elektryczny. Włącz i polej oliwą,
4. Na grillu umieść kurczaka (skórą do płyty grzewczej), wsyp pozostałe w misce przyprawy na wierzch mięsa,
5. Grillującego się kurczaka przykryj patelnią (dzięki temu zrobi się szybciej),
6. Po chwili przełóż kurczaka na drugą stronę, polej oliwą i ponownie przykryj patelnią,
7. W tym czasie przygotuj sos. W naczyniu blendera wymieszaj: łyżkę musztardy dijon, około 4 łyżki maślanki, garść świeżego estragonu, połówkę awokado i dużą łyżkę octu winnego. Blenduj przez około 10 sekund. Wymieszaj i ponownie blenduj przez 10 sekund,
8. Sos przełóż do małej miseczki i wróć do kurczaka. Na płytę grilla wylej szklankę wody, żeby mięso nie było za suche, a następnie przełóż kurczaka na drugą stronę i zakryj patelnią,
9. Ukrój dwie kromki chleba,
10. Zdejmij patelnię z kurczaka, ostrożnie wytrzyj ją papierem i postaw na palniku,
11. Zmniejsz temperaturę płyty grillowej, na kurczaka ponownie wlej trochę oliwy. Polej go także sokiem z cytryny,
12. Połówki cytryn, którymi polewałeś/aś kurczaka również połóż na płycie grillowej,
13. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy. Chleb pokrój w kostkę (grzanki), a następnie umieść je na patelni. Posyp odrobiną soli i chilli,
14. Liście sałaty posyp odrobiną soli, polej oliwą i sokiem z cytryny. Wkrusz do sałaty ser gorgonzola,
15. Na talerzu (lub desce) połóż sałatę, obok niej postaw przygotowany wcześniej dressing. Na wierzchu sałatki połóż pokrojoną w plasterki pozostałą połówkę awokado. Obok sałaty połóż zgrillowanego kurczaka. Całe danie posyp grzankami. Na wierzchu dania umieść także zgrillowaną cytrynę.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.