Grillowany kurczak Gordona Ramsaya w 10 minut. Czasu wystarczy też na sałatkę

Potrzebujesz idealnego dania z kurczakiem na niedzielny obiad, ale jednocześnie chcesz spędzić więcej czasu z przyjaciółmi i rodziną? Z propozycją nie do odrzucenia przychodzi znany na całym świecie szef kuchni - Gordon Ramsay. To wyśmienite danie przyrządzisz w 10 minut!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

"Któż z nas nie lubi wyśmienitego, grillowanego kurczaka? Ale co, jeśli na jego przygotowanie macie dosłownie 10 minut?" - pyta w swoim filmie Gordon Ramsay. Znany szef kuchni postanowił udowodnić, że to możliwe.

 

Grillowany kurczak w 10 minut. Tego będziesz potrzebować

  • pół kilograma skrzydełek i nóżek z kurczaka w całości (uprzednio umytych, delikatnie ubitych i ponacinanych),
  • czosnek granulowany,
  • suszony tymianek,
  • papryka wędzona,
  • pieprz,
  • chilli,
  • sól,
  • awokado hass,
  • maślanka,
  • świeży estragon,
  • musztarda,
  • ocet winny,
  • sałata,
  • gorgonzola
  • oliwa
  • chleb
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania

1. W dużej misce umieść przyprawy (ich ilość spróbuj dopasować do tej, której używa w swoim filmie Gordon Ramsay),

2. Kurczaka dokładnie wymieszaj z przyprawami (ten etap najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby mięso było bardziej aromatyczne),

3. Przygotuj grill elektryczny. Włącz i polej oliwą,

4. Na grillu umieść kurczaka (skórą do płyty grzewczej), wsyp pozostałe w misce przyprawy na wierzch mięsa,

5. Grillującego się kurczaka przykryj patelnią (dzięki temu zrobi się szybciej),

6. Po chwili przełóż kurczaka na drugą stronę, polej oliwą i ponownie przykryj patelnią,

7. W tym czasie przygotuj sos. W naczyniu blendera wymieszaj: łyżkę musztardy dijon, około 4 łyżki maślanki, garść świeżego estragonu, połówkę awokado i dużą łyżkę octu winnego. Blenduj przez około 10 sekund. Wymieszaj i ponownie blenduj przez 10 sekund,

8. Sos przełóż do małej miseczki i wróć do kurczaka. Na płytę grilla wylej szklankę wody, żeby mięso nie było za suche, a następnie przełóż kurczaka na drugą stronę i zakryj patelnią,

9. Ukrój dwie kromki chleba,

10. Zdejmij patelnię z kurczaka, ostrożnie wytrzyj ją papierem i postaw na palniku,

11. Zmniejsz temperaturę płyty grillowej, na kurczaka ponownie wlej trochę oliwy. Polej go także sokiem z cytryny,

12. Połówki cytryn, którymi polewałeś/aś kurczaka również połóż na płycie grillowej,

13. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy. Chleb pokrój w kostkę (grzanki), a następnie umieść je na patelni. Posyp odrobiną soli i chilli,

14. Liście sałaty posyp odrobiną soli, polej oliwą i sokiem z cytryny. Wkrusz do sałaty ser gorgonzola,

15. Na talerzu (lub desce) połóż sałatę, obok niej postaw przygotowany wcześniej dressing. Na wierzchu sałatki połóż pokrojoną w plasterki pozostałą połówkę awokado. Obok sałaty połóż zgrillowanego kurczaka. Całe danie posyp grzankami. Na wierzchu dania umieść także zgrillowaną cytrynę. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA