Błyskawiczny chlebek bananowy. Przepis, do którego nie potrzebujesz miksera

Twoje banany mają swoje najlepsze dni za sobą, a ty masz ochotę na coś prostego i pysznego? Idealnym pomysłem w tej sytuacji jest przyrządzenie chlebka bananowego. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a do jego przygotowania nie potrzebujesz zaawansowanych, kuchennych sprzętów. Wystarczy widelec i miska!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Receptura na chlebek bananowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jego nazwa może być myląca, bowiem to bardziej ciasto, niż wytrawny chleb. Chlebek bananowy jest słodki, wilgotny i wzbogacony aromatycznymi przyprawami. W dodatku przygotowuje się go szybko i bajecznie łatwo. Zdradzamy najlepszy przepis na chlebek bananowy.

Przepis na chlebek bananowy. Składniki

  • cztery dojrzałe banany (mogą być czarne),
  • 2 duże jajka,
  • 120 ml oleju lub 90 g stopionego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • opcjonalnie: przyprawy korzenne (1,5 łyżeczki).

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C w trybie góra-dół,

2. Przygotuj keksówkę,

3. Banany włóż do dużej miski, dodaj jajka, cukier, olej (lub rozpuszczone masło) i rozgnieć wszystko widelcem. Następnie dodaj mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż składniki się połączą,

4. Przełóż masę do keksówki i włóż do piekarnika,

5. Piecz przez około 50 minut do suchego patyczka. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA