Najlepsze przepisy z truskawkami w roli głównej. Sprawdzą się nie tylko w ciastach

Truskawki na dobre rozgościły się na bazarkach. Co można przyrządzić z tych cudownych wiosenno-letnich owoców? Mamy coś na obiad, coś na deser i coś na zdrową przekąskę - zapraszamy po przepisy.

Więcej przepisów na dania z sezonowymi owocami znajdziesz na naszej stronie głównej

Sezon na truskawki to czas, na który czekamy przez cały rok. Ulubione owoce już pojawiają się na większości straganów, a ich ceny przestają być zatrważające. Co pysznego można przygotować z truskawek? Mamy dla was trzy smaczne propozycje.

Pierogi z truskawkami - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • odrobina soli

Na nadzienie:

  • 400 g truskawek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do podania:

  • cukier puder,
  • śmietana

Jak zrobić pierogi z truskawkami?

Mąkę mieszamy z solą, dolewamy do niej połowę przygotowanej wody. Zbieramy palcami ciasto i zaczynamy wyrabiać. Jeśli jest potrzeba, wlewamy więcej wody, aż powstanie ciasto dające się łatwo wyrabiać. Ugniatamy je przez kilkanaście minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut, by odpoczęło.

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki, większe owoce przekrawamy na połówki. Zasypujemy mąką ziemniaczaną.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zaklejamy brzegi. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Pierogi gotujemy przez 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy je ze śmietaną i z cukrem pudrem.

Lody truskawkowe - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 25 g cukru (można użyć trochę mniej lub więcej, w zależności od tego, jak słodkie są nasze truskawki),
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 200 g serka mascarpone

Jak zrobić lody truskawkowe?

Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy od nich szypułki. Następnie blendujemy je razem z cukrem na gładką masę. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, potem porcjami dodajemy do niej mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy mus truskawkowy i wszystko łączymy.

Masę wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyciągamy, blendujemy ponownie i znów odstawiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwa, trzy razy, podczas całego czasu mrożenia, który powinien trwać około 4-6 godzin.

Zobacz wideo Obiad na słodko - knedle z truskawkami w orzechowej panierce

Sałatka z truskawkami, rukolą i mozzarellą - przepis

Składniki:

  • 200 g rukoli,
  • 150 g truskawek,
  • 125 g mozzarelli,
  • 70 g płatków migdałów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Jak zrobić sałatkę z truskawkami, rukolą i mozzarellą?

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy im szypułki. Owoce kroimy na połówki, te największe zaś na ćwiartki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją. W kubku mieszamy oliwę, miód i ocet balsamiczny. Do miski wsypujemy umytą rukolę, truskawki, ser i migdały. Polewamy sosem, wszystko mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA