Botwinka - przepis na królową letnich zup. Pyszna, pożywna i banalnie prosta

To jedno z tych dań, na które czekam cały rok. Idealne letnia zupa, którą w czerwcu mogę jeść na okrągło. Jej smak kojarzy mi się z obiadami w przedszkolu. Jest pyszna, pożywna, a jej letni klimat przenosi myślami do lat dzieciństwa.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie jestem wielką fanką zup, ale mam kilka swoich faworytów, którzy przełamują to myślenie. Botwinka jest jedną z nich, nie sposób się oprzeć młodym, delikatnym warzywom, które zmieniają cały smak. To jedno z tych dań, które mogę jeść codziennie przez całe lato, a i tak mi się nie znudzi. Robi się ją dosłownie błyskawicznie, nie wymaga specjalnych umiejętności, a zaskoczy swoim smakiem nawet największe niejadki.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Przygotowanie:

  • Botwinka (pęczek)
  • Ziemniaki (300g)
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Marchew (3 sztuki)
  • Koper (duży pęczek)
  • Seler
  • Porcja rosołowa
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • Śmietana 30 % (150 ml)
  • Sok z cytryny (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Mięso oraz warzywa dokładnie umyj.
  2. Warzywa pokrój w kostkę. Botwinkę przygotuj następująco – buraki pokrój w kostkę lub plastry, liście drobno posiekaj, a łodygi pokrój na drobne kawałki.
  3. Do dużego garnka wrzuć mięso, zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj na wolnym gazie. Po kilku minutach dodaj wszystkie warzywa oprócz botwinki.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie najpierw wrzuć buraki, następnie po kilku minutach liście oraz łodygi.
  5. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy.
  6. Na sam koniec zalej zupę śmietanką oraz posiekanym drobno koperkiem.

Botwinka najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego jajka na twardo. Śmiało możesz je dodać dopiero na talerz. Nie musisz dorzucać ich do zupy. To jedna z najlepszych zup jakie można zajadać w tym sezonie. Z porcji rosołowej możesz zrobić pierogi lub potrawkę warzywną. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA