Więcej letnich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jest pyszna, słodka, orzeźwia i świetnie gasi pragnienie. To pierwsze, co nasuwa mi się na myśl po spróbowaniu domowej lemoniady arbuzowej. Na dodatek jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Do zrobienia lemoniady z arbuza potrzeba tylko pięciu składników. Przyda się również blender i opcjonalnie sitko, choć ja akurat z niego nie skorzystałam. Poniżej znajdziecie przepis na lemoniadę arbuzową krok po kroku.
Składniki:
*Do posłodzenia można użyć też ksylitolu lub erytrolu, wtedy lemoniada będzie mniej kaloryczna i bardziej odpowiednia dla diabetyków. Można też spróbować w ogóle nie słodzić - sam arbuz jest na tyle słodki, że niektórym może to wystarczyć.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia arbuza na mniejsze kawałki (chyba że macie tylko tę część, z której będziecie korzystać), usunięcia pestek i wydrążenia miąższu. Można to zrobić na przykład łyżką. Miąższ dokładnie blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego).
Do dzbanka wlewamy wodę, sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy zblendowany arbuz i znów dokładnie mieszamy. Jeżeli chcecie, żeby lemoniada arbuzowa była bardziej klarowna, możecie przelać miąższ przez sitko. Ja tak nie zrobiłam i uważam, że lemoniada wcale na tym nie straciła.
Gdy już dokładnie wymieszamy składniki, dodajemy kilka kostek lodu. Lemoniadę arbuzową dekorujemy listkami świeżej mięty.
Domowa lemoniada arbuzowa jest gotowa w kilkanaście minut. W czasie upałów jest trochę jak napój bogów - arbuz w około 90 proc. składa się z wody, więc doskonale orzeźwia i nawadnia.
Największą zaletą arbuza są przeciwutleniacze, które zawiera: likopen (ma go więcej niż pomidor), beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które spowalniają procesy starzenia oraz chronią przed niektórymi nowotworami (przede wszystkim sutka, prostaty i płuc).
Dodatkowo zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu ciśnienie w żyłach i tętnicach nie podnosi się. Dzięki zdolności zwalczania wolnych rodników naczynia krwionośne są mocniejsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Najwięcej przeciwutleniaczy mają te arbuzy, których miąższ jest bardzo czerwony.