Kawa mrożona wywodzi się ze słonecznej Grecji. Niewiele osób o tym wie, ale proces jej powstawania jest całkowicie przypadkowy. Czytając na ten temat trochę więcej możemy dowiedzieć się że gdy Dimitrios Vakondios - pracownik firmy Nestlé reprezentował firmę na Salonikach w 1957 roku, poczuł pragnienie napicia się kawy rozpuszczalnej. Niestety nie miał on pod ręką wrzątku, dlatego kawę zalał zimną wodą i wymieszał. W ten sposób mężczyzna stworzył tak popularną na cały świat kawę mrożoną, która podawana jest w każdej kawiarni.
Grecka kawa występuje w różnych odsłonach. Wyróżniamy kawę sketo (bez cukru), metrio (delikatnie słodzona), glyko (bardzo słodka), a także me gala (z mlekiem). W podstawowej wersji frappé składa się z kawy rozpuszczalnej, wody, mleka i kostek lodu.
Potrzebujesz
Przygotowanie
Dobra baza zawsze jest najważniejsza, jednak dodatki również mogą nadać kawie inny, ale dobry smak. W większości jesteśmy wzrokowcami i bez wątpienia to nasze oczy jedzą pierwsze gdy tylko widzą napój czy danie. Dlatego prezentacja jest tak ważna, ponieważ ładniej podana kawa lub potrawa smakuje nam lepiej. Jako dodatki smakowe najlepiej sprawdzają się lody, likiery, alkohole i syropy (czekoladowy, karmelowy, waniliowy), a także przyprawy (cynamon, kardamon, goździki). Dodatki wizualne również odgrywają dużą rolę. Kawę możemy udekorować posypkami np. cukrowymi, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Najbardziej popularnym składnikiem, który dodajemy do tego rodzaju kaw, jest bita śmietana z dodatkiem czekolady lub syropu.
O historii café frappé możesz przeczytać więcej na Vitamoc.pl