Domowe café frappé z rozpuszczalnej kawy. Grecki przepis dla każdego

Café frappé to nie tylko orzeźwiający napój, który perfekcyjnie ochłodzi nas w upały. Gdy dodamy do niego odpowiednie składniki, może zamienić się w kawowy deser. Pyszną kawę jak z kawiarni możesz zrobić w domu, używając kawy rozpuszczalnej.

Kawowy napar zrobiony przez przypadek

Kawa mrożona wywodzi się ze słonecznej Grecji. Niewiele osób o tym wie, ale proces jej powstawania jest całkowicie przypadkowy. Czytając na ten temat trochę więcej możemy dowiedzieć się że gdy Dimitrios Vakondios - pracownik firmy Nestlé reprezentował firmę na Salonikach w 1957 roku, poczuł pragnienie napicia się kawy rozpuszczalnej. Niestety nie miał on pod ręką wrzątku, dlatego kawę zalał zimną wodą i wymieszał. W ten sposób mężczyzna stworzył tak popularną na cały świat kawę mrożoną, która podawana jest w każdej kawiarni.

Cafe frappeCafe frappe ASIFE/iStock.com

Café frappé na różne sposoby

Grecka kawa występuje w różnych odsłonach. Wyróżniamy kawę sketo (bez cukru), metrio (delikatnie słodzona), glyko (bardzo słodka), a także me gala (z mlekiem). W podstawowej wersji frappé składa się z kawy rozpuszczalnej, wody, mleka i kostek lodu.

Kawa mrożona - przygotowanie w 5 minut

Potrzebujesz

  • kawy rozpuszczalnej - 2 łyżeczki,
  • 50 ml wrzątku,
  • kilka kostek lodu,
  • 150 ml zimnego mleka,
  • cukier (jeśli lubisz kawę słodzoną).

Przygotowanie

  1. Użyj wysokiej szklanki wsyp dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalej wrzątkiem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia,
  2. Do tak przygotowanego naparu wrzuć kostki lody i wlej zimne mleko,
  3. Aby na górze powstała piana niewielką ilość mleka zblenduj i gotową piankę umieść na wierzchu napoju.

Dodatki, które pasują

Dobra baza zawsze jest najważniejsza, jednak dodatki również mogą nadać kawie inny, ale dobry smak. W większości jesteśmy wzrokowcami i bez wątpienia to nasze oczy jedzą pierwsze gdy tylko widzą napój czy danie. Dlatego prezentacja jest tak ważna, ponieważ ładniej podana kawa lub potrawa smakuje nam lepiej. Jako dodatki smakowe najlepiej sprawdzają się lody, likiery, alkohole i syropy (czekoladowy, karmelowy, waniliowy), a także przyprawy (cynamon, kardamon, goździki). Dodatki wizualne również odgrywają dużą rolę. Kawę możemy udekorować posypkami np. cukrowymi, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Najbardziej popularnym składnikiem, który dodajemy do tego rodzaju kaw, jest bita śmietana z dodatkiem czekolady lub syropu.

O historii café frappé możesz przeczytać więcej na Vitamoc.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.