Knedle z borówkami, czyli inna odsłona letniego dania. Ten sos pasuje do nich idealnie

Słodkie knedle to ulubiony letni przysmak i niecodzienny pomysł na obiad. Tradycyjny przepis może zdobyć drugie życie dzięki borówkom, a dodatek owocowego sosu może naprawdę zaskoczyć.

Knedle wywodzą się z niemieckiego obszaru Knödel co oznacza kluskę i właśnie z tego powodu nabrały taką nazwę. Danie to serwowane jest najczęściej w sezonie letnim, kiedy cieszymy się świeżo zebranymi owocami, jednak z zamrożonymi borówkami również smakuje wyśmienicie. Potrawa ta to nic innego jak gotowane kluski ziemniaczane nadziewane farszem owocowym. Można je zrobić z ciasta twarogowego, jednak jest to mniej popularna forma. Podawane są jako przystawka, danie główne lub deser. Z dodatkiem słodkiego owocowego sosu smakują najlepiej.

Knedle z borówkami - przepis

Składniki na farsz

  • 300 g borówek amerykańskich,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo

Składniki na sos

  • 200 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania - ciasto i farsz

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodaj jajka, sól i przesianą mąkę. Całość zagnieć na gładką masę.
  2. Borówki umyj, umieść w misce i dodaj do nich cukier.
  3. Ciasto umieść na posypaną mąką stolnicę, uformuj z niego wałek, który następnie podziel na mniejsze kawałki.
  4. Każdy z kawałków rozwałkuj na placek. Na środek ułóż porcję owoców z cukrem i zamknij ją resztką ciasta. Z całości uformuj okrągłe kluski i obtocz je mąką.
  5. Knedle gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia, a następnie wyłóż do miski.
  6. Podawaj z proponowanym przez nas sosem.

Sposób przygotowania - sos borówkowy

  1. Owoce umyj i umieść w garnuszku. Dodaj do nich cukier i podgrzej.
  2. Gdy borówki będą już miękkie i puszczą sok zdejmij je z ognia, zmiksuj i odstaw do wystudzenia.
  3. Do zimnych owoców dodaj śmietankę 30% i wymieszaj. Według uznania dodaj cukier.
Więcej o:

Komentarze (0)

Knedle z borówkami, czyli inna odsłona letniego dania. Ten sos pasuje do nich idealnie

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).