Takiej zupy nie widział internet. Pascal Brodnicki dodał do niej kakao, a internauci są zaskoczeni

Na niespodziewane połączenia smakowe decyduje się coraz więcej osób. Oryginalne dodatki nie tylko zaskakują, a także dobrze smakują. Pascal Brodnicki wyszedł z niecodzienną propozycją, aby dodać do zupy kakao. Internauci nie spodziewali się takiego smaku.

Łączenie wytrawnych i słodkich smaków to coraz częstsza technika gotowania wykorzystywana nie tylko przez profesjonalnych kucharzy. W zaciszu swojego domu również można wyczarować niespotykane smaki, które zaszokują nie jednego smakosza.

Pascal Brodnicki to niezawodny francuski kucharz, który na swoim kanale YouTube pokazuje jak połączyć nieoczywiste produkty w smaczne danie. W jednym z filmików oczarował i zaskoczył swoich widzów połączeniem kakao i marchewki. Internauci pomimo zadziwienia wypróbowali recepturę i przyznali, że zupa jest niesamowicie dobra.

Przepis na zupę krem z marchewką z kakaowymi grzankami Pascala Brodnickiego

Składniki

  • 750 g marchwi,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka purée z chili,
  • 1 łyżka curry czerwonego,
  • 4 kromki chleba,
  • 1,5 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 l wody.
 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Oliwę wylej do garnka i na zimny tłuszcz wrzuć pastę curry i purée z chili. Do całości dodaj wcześniej pokrojoną cebulę,  wymieszaj i smaż na średnim ogniu.
  3. W czasie gdy cebula się smaży pokój w plasterki o grubości około 1 cm marchew. Następnie wrzuć ją do garnka i smaż przez około 3-4 minuty. Co jakiś czas mieszaj.
  4. Gdy w garnku wszystko się podsmaży wlej 1 l wody, zamieszaj i przykryj pokrywką. Marchewka ma się gotować przez około 20 minut.
  5. W czasie gdy zupa się gotuje przygotuj grzanki. Do tego potrzebujesz świeżego lub lekko czerstwego chleba, oliwę i kakao.
  6. Kromki pieczywa pokrój w większą kostkę, przenieś na patelnię i oblej niewielką ilością oliwy. Gdy chleb się lekko podsmaży posyp go kakaem, solą i pieprzem, wymieszaj. Smaż do zarumienienia.
  7. Po 20 minutach sprawdź, czy marchew jest miękka, jeśli tak odlej z garnka 3-4 chochle wywaru. Resztę zupy zmiksuj na jednolitą masę.
  8. Jeżeli krem jest za gęsty dodaj do niego wcześniej odlany wywar. Całość dopraw.
  9. Podawaj z grzankami kakaowymi i pokrojoną zieloną pietruszką.
Więcej o: