Tak się teraz robi naleśniki. Żaden dżem i owoce, a w cieście same warzywa

Naleśniki to banalnie proste danie, które zna i umie robić każdy. Jednak wszystkim znany przepis przechodzi zmiany i ulepszenia. Dodanie do ciasta warzywa sprawi, że nie tylko będzie wyglądać inaczej, ale i smak będzie się bardzo różnić.

Naleśniki to łatwe i pyszne danie, po które nie tylko sięgają najmłodsi. Podawane jako śniadanie, obiad i kolacja, zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smaruje się domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera. Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele i każdy z nich nie tylko wychodzi, ale jest również smaczny.

Klasyczne naleśniki umie zrobić każdy jednak nie wszyscy są skłonni do zamiany lub dodawania innych, bardziej lub mniej pasujących składników. Eksperymentowanie w kuchni może niektórych lekko przerażać jednak niepotrzebnie. Dzięki takiej zabawie smakami można odkryć, że tradycyjne receptury lepiej smakują gdy trochę zamieni się produkty. Idealnym przykładem, gdzie dodawanie innych artykułów może zaskoczyć smakiem i wyglądem są naleśniki z burakiem. Taki placek swoim różowym wyglądem przyciągnie nawet największego niejadka.

Przepis na naleśniki z burakami

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru białego lub brązowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 ugotowane i starte na tarce buraki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko z sobą wymieszaj.
  2. W drugim naczyniu umieść wcześniej ugotowane i starte buraki, jogurt grecki i mleko. Również całość z sobą połącz.
  3. Do miski z warzywami wbij jajko i wsyp zmieszane z sobą suche produkty. Na koniec dodaj dwie łyżeczki oleju i dokładnie rozrób do uzyskania masy bez grudek.
  4. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę tłuszczu, a następnie formuj na niej placki z przygotowanego ciasta.
  5. Smaż po dwóch stronach aż do uzyskania chrupkiej skórki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.