Receptura dziadka na nalewkę z winogron. Zapomnisz o tych liściach, a nie wyjdzie tak dobra

Nalewki z domowych winogron to przysmak rodzinnych imprez lub jesiennych wieczorów. Zrobienie ich wymaga sporo czasu, ale smak rekompensuje czekanie. Dodatek, który proponuje receptura dziadka sprawi, że nie zrobisz ich już inaczej.

Winogrona to owoce, które wybierane są bardzo często gdy myśli się o domowych nalewkach. Można je uprawiać na własnym podwórku i cieszyć się z owoców już wczesną jesienią. Winorośl z własnej uprawy ma nieco inny smak niż to, które można znaleźć w sklepie. Przede wszystkim jest bardziej kwaśne, a posmak jest bardziej cierpki. Idealnie więc wpasowuje się w klimat domowego napoju, który można wykonać.

Nalewka z winogron - właściwości

Spożywanie tego napoju w odpowiednich ilościach może mieć pozytywny wpływ na organizm. Nalewka przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także reguluje poziom cholesterolu.

Nalewka dziadka - przepis

Składniki

  • 1 kg winogron,
  • 10 goździków,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 szklanki wódki,
  • 1 szklanka spirytusu rektyfikowanego 95%,
  • 350 g cukru trzcinowego lub białego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka liści mięty.

Sposób przygotowania

  1. Dojrzałe i zdrowe owoce winogron (mogą być ciemne, jasne lub mieszanka obu) dokładnie umyj pod zimną wodą. Usuń ogonki i sprawdź, czy pomiędzy nimi nie ma liści lub innych nieczystości.
  2. Przemyte owoce przełóż do słoika o pojemności około 2,5 l. Następnie wlej do niego wódkę i spirytus, dodaj wszystkie przyprawy podane w przepisie. Nie mieszaj, jedynie zakołysz słoikiem i szczelnie zamknij.
  3. Tak przygotowane owoce odłóż do ciemnego i chłodnego miejsca na około 5 tygodni. W tym czasie zajść ma proces fermentacji. Co jakiś czas potrząsaj, przy tym lekko mieszając.
  4. Owoce gdy są w stanie maceracji puchną, zmieniają kolor i stają się twardsze, dlatego więc nie martw się o to, że zrobiłeś coś nie tak, gdy zauważysz zmiany.
  5. Po około 3 tygodniach możesz wyłowić z płynu liście mięty, laskę wanilii i goździki.
  6. Również po tym czasie otwórz słoik, przelej płyn do mniejszego naczynia, zakręć. Owoce pozostaw w większym słoju i posyp cukrem, również szczelnie zamknij i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  7. Gdy ten czas upłynie do słoika z owocami i syropem, który zrobił się po dodaniu cukru wlej wcześniej odlaną nalewkę. Wszystko wymieszaj i ponownie odcedź winogrona od płynu. Tak przygotowany płyn przelej do karafek. 
  8. Aby wydobyć jeszcze więcej nalewki, możesz wycisnąć ją z owoców, które są nią nasiąknięte.
  9. Jeśli nie wiesz, jak odcedzić owoce od płynu użyj do tego sitka lub pieluchy tetrowej. Sprawdzi się również czysta ścierka.
Więcej o: