Tego oleju używa Jennifer Garner do swoich wypieków. Dodaje go nawet do dyniowego chlebka

Dynia to prawdziwy symbol jesieni, po który sięga każdy, kto uwielbia sezonowe przepisy. Jennifer Garner podzieliła się przepisem na dyniowy chlebek, a Instagram zahuczał z zachwytu. Wypiekowi dodaje smaku olej, którego użyła aktorka. Sprawdza się wyśmienicie.

Jennifer Garner to amerykańska aktorka, która grała główną rolę w komedii romantycznej "Dziś 13, jutro 30". Znana jest również z roli tytułowej w serialu "Agentka o stu twarzach", za którą otrzymała Złoty Glob. Na swoim profilu na Instagramie zebrała ponad 13 milionów obserwujących. To z nimi dzieli się swoim życiem prywatnym i zawodowych, który udostępnia. Dodatkowo na portalu pokazuje sprawdzone domowe przepisy. Jednym z nich jest receptura na chlebek dyniowy. Do stworzenia go wykorzystuje mało niektórym znany olej szafranowy. To dzięki niemu wypiek ma wyjątkowy aromat.

Przepis na chlebek dyniowy Jennifer Garner

Składniki na jeden większy bochenek

  • mała dynia cukrowa,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju szafranowego,
  • 1 ¼ szklanki cukru,
  • 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,
  • szczypta mielonego imbiru.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dynię umyj i przekrój na pół, a następnie usuń nasiona i cały miąższ. Nasiona możesz oczyścić i pozostawić do wysuszenia i ponownego użycia.
  2. Dynię umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie zeskrob warzywo ze skórek i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
  3. Do miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, sól, goździki i odrobinę imbiru w proszku.
  4. W  misce połącz z sobą purée z dyni, jajka, olej i cukier. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych cały czas miksując. Po dokładnym połączeniu ma powstać gładka, jednolita masa.
  5. Foremkę na chleb wysmaruj odrobiną masa i posyp mąką. Wlej do niej wcześniej przygotowaną masę. Piecz przez około 25 minut. Aby sprawdzić, czy chleb się wypiekł użyj patyczka. Jeśli po wbiciu go w ciasto jest nadal suchy to znak, że pieczywo jest gotowe. Jeśli jednak jest mokry potrzebuje ono jeszcze dopieczenia.
Więcej o: