Przystawki sylwestrowe Tomasza Strzelczyka. Zaskocz gości polskim sushi i burgerem z pieczarki

Sylwester to czas, kiedy trzeba zastanowić się jakie przekąski przygotować dla gości. Tomasz Strzelczyk wychodzi z nietypowymi przepisami. Na liście niecodzienne sushi i warzywne burgery.

Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu „MasterChef". Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej „TOP 5". Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz platformie YouTube, gdzie dzieli się swoim spojrzeniem na tradycyjne przepisy.

Przy zbliżającym się Sylwestrze pokazał jakie przystawki podać przybyłym gościom. Takimi daniami naprawdę można zaskoczyć, ponieważ na liście znajduje się sushi w wersji polskiej oraz burgery bez bułki.

Przepis na burgery z pieczarek

Składniki

  • 10 dużych pieczarek,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól,
  • czarny sezam,
  • ulubiona wędlina,
  • pomidor,
  • 3 korniszony,
  • majonez,
  • rukola,
  • ser żółty.
Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i umyj, następnie odetnij od nich korzonki tak aby powierzchnia była płaska.
  2. Warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch posmaruj oliwą. Na koniec posyp pieprzem, solą i czarnym sezamem.
  3. Pieczarki umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 20 minut.
  4. W tym czasie pokrój w plasterki wędlinę, korniszony i pomidora.
  5. Pieczarki przekrój na pół, na dolnej części rozsmaruj niewielką ilość majonezu, a na niej kolejno ułóż rukolę, wędlinę, ser żółty, ogórka, pomidora i kolejną warstwę majonezu. Całość zakryj drugą częścią pieczarki, a przez środek poprowadź wykałaczkę, która będzie trzymała w całości wszystkie składniki.
  6. Udekoruj za pomocą oliwek i pomidorków koktajlowych.

Przepis na polskie sushi

Składniki

  • 6 płatów śledziowych,
  • 1 kg ziemniaków,
  • szczypiorek,
  • słoik papryki konserwowej,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • majonez.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, utłucz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na desce rozłóż owiniętą w folię aluminiową matę do składania sushi.
  3. Na macie umieść ziemniaki i rozpłaszcz je na całej jej powierzchni.
  4. Śledzie, ogórki i paprykę pokrój w cienkie plastry.
  5. Na ziemniakach rozsmaruj majonez i ułóż kolejno śledzia, ogórka, paprykę i szczypiorek.
  6. Zawiń całość w rolkę przypominającą taką jak sushi.
  7. Pokrój ją w kawałki o grubości około 3 centymetrów. Rozłóż na desce, a wierzch udekoruj większą częścią papryki konserwowej.
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA