-
Haps
-
Jak przygotować
- Sylwester z Sebastianem Olmą. Ser i pomarańcze polane słodkim sosem. To musi pojawić się na stole
Sylwester z Sebastianem Olmą. Ser i pomarańcze polane słodkim sosem. To musi pojawić się na stole
Za kilka godzin powitamy nowy rok. Z tej okazji warto zaprezentować gościom nowe spojrzenie na wszystkim znane sałatki. Ta od Sebastiana Olmy podbije serca każdego. Połączenie sera z owocową słodyczą to strzał w dziesiątkę.
Sebastian Olma to szef kuchni, który określany jest jako najzdolniejszy kucharz młodego pokolenia. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Bielsku-Białej, a następnie swój warsztat szlifował w londyńskich restauracjach.
Jest on uczestnikiem II edycji programu Top Chef, gdzie stał się faworytem i ostatecznie zwycięzcą.
W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje propozycje na sylwestrowe przekąski. Skupił się na sałatkach, które można wykonać bardzo szybko i nie wymagają dużego nakładu energii. Jedną z bardziej charakterystycznych propozycji okazała się sałatka z podsmażonym serem halloumi i pomarańczą. Całość wykończona jest miodowym dressingiem.
Przepis na sylwestrową sałatkę Sebastiana Olmy
Składniki
- 3 pomarańcze,
- 1 ½ łyżki pełnoziarnistej musztardy,
- 1 ½ łyżeczki miodu,
- łyżka białego octu winnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z pomarańczy,
- 4 marchewki,
- 50 g masła,
- olej do smażenia,
- łyżka cukru,
- sok z cytryny,
- 3 sery halloumi,
- opakowanie baby szpinaku.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Sposób przygotowania
- Pomarańcze obierz, pokrój w ćwiartki. Z jednej pomarańczy wyciśnij dokładnie sok.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, ocet winny i świeży sok z pomarańczy.
- Marchew obierz i przekrój na pół. Za pomocą obieraczki potnij połowę warzyw wzdłuż tak aby powstały plastry.
- Drugie połowy marchwi potnij w kostkę i podsmaż na oleju połączonym z masłem i cukrem. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny.
- Ser halloumi potnij na plastry, smaż na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- W misce wymieszaj młody szpinak z wcześniej przygotowanym dressingiem, obraną marchwią i prażonym słonecznikiem, następnie całość ułóż na talerzu.
- Na koniec dodaj smażoną marchew, filet pomarańczy, usmażony ser i polej wszystko dressingiem.