Za kilka godzin powitamy nowy rok. Z tej okazji warto zaprezentować gościom nowe spojrzenie na wszystkim znane sałatki. Ta od Sebastiana Olmy podbije serca każdego. Połączenie sera z owocową słodyczą to strzał w dziesiątkę.
Sebastian Olma to szef kuchni, który określany jest jako najzdolniejszy kucharz młodego pokolenia. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Bielsku-Białej, a następnie swój warsztat szlifował w londyńskich restauracjach.
REKLAMA
Jest on uczestnikiem II edycji programu Top Chef, gdzie stał się faworytem i ostatecznie zwycięzcą.
W programie Dzień Dobry TVNzaprezentował swoje propozycje na sylwestrowe przekąski. Skupił się na sałatkach, które można wykonać bardzo szybko i nie wymagają dużego nakładu energii. Jedną z bardziej charakterystycznych propozycji okazała się sałatka z podsmażonym serem halloumi i pomarańczą. Całość wykończona jest miodowym dressingiem.
Przepis na sylwestrową sałatkę Sebastiana Olmy
Składniki
3 pomarańcze,
1 ½ łyżki pełnoziarnistej musztardy,
1 ½ łyżeczki miodu,
łyżka białego octu winnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z pomarańczy,
4 marchewki,
50 g masła,
olej do smażenia,
łyżka cukru,
sok z cytryny,
3 sery halloumi,
opakowanie baby szpinaku.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Sposób przygotowania
Pomarańcze obierz, pokrój w ćwiartki. Z jednej pomarańczy wyciśnij dokładnie sok.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, ocet winny i świeży sok z pomarańczy.
Marchew obierz i przekrój na pół. Za pomocą obieraczki potnij połowę warzyw wzdłuż tak aby powstały plastry.
Drugie połowy marchwi potnij w kostkę i podsmaż na oleju połączonym z masłem i cukrem. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny.
Ser halloumi potnij na plastry, smaż na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
W misce wymieszaj młody szpinak z wcześniej przygotowanym dressingiem, obraną marchwią i prażonym słonecznikiem, następnie całość ułóż na talerzu.
Na koniec dodaj smażoną marchew, filet pomarańczy, usmażony ser i polej wszystko dressingiem.