Sylwester z Sebastianem Olmą. Ser i pomarańcze polane słodkim sosem. To musi pojawić się na stole

Za kilka godzin powitamy nowy rok. Z tej okazji warto zaprezentować gościom nowe spojrzenie na wszystkim znane sałatki. Ta od Sebastiana Olmy podbije serca każdego. Połączenie sera z owocową słodyczą to strzał w dziesiątkę.

Sebastian Olma to szef kuchni, który określany jest jako najzdolniejszy kucharz młodego pokolenia. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Bielsku-Białej, a następnie swój warsztat szlifował w londyńskich restauracjach.

Jest on uczestnikiem II edycji programu Top Chef, gdzie stał się faworytem i ostatecznie zwycięzcą.

W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje propozycje na sylwestrowe przekąski. Skupił się na sałatkach, które można wykonać bardzo szybko i nie wymagają dużego nakładu energii. Jedną z bardziej charakterystycznych propozycji okazała się sałatka z podsmażonym serem halloumi i pomarańczą. Całość wykończona jest miodowym dressingiem.

Przepis na sylwestrową sałatkę Sebastiana Olmy

Składniki

  • 3 pomarańcze,
  • 1 ½ łyżki pełnoziarnistej musztardy,
  • 1 ½ łyżeczki miodu,
  • łyżka białego octu winnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z pomarańczy,
  • 4 marchewki,
  • 50 g masła,
  • olej do smażenia,
  • łyżka cukru,
  • sok z cytryny,
  • 3 sery halloumi,
  • opakowanie baby szpinaku.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze obierz, pokrój w ćwiartki. Z jednej pomarańczy wyciśnij dokładnie sok.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, ocet winny i świeży sok z pomarańczy.
  3. Marchew obierz i przekrój na pół. Za pomocą obieraczki potnij połowę warzyw wzdłuż tak aby powstały plastry.
  4. Drugie połowy marchwi potnij w kostkę i podsmaż na oleju połączonym z masłem i cukrem. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny.
  5. Ser halloumi potnij na plastry, smaż na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
  6. W misce wymieszaj młody szpinak z wcześniej przygotowanym dressingiem, obraną marchwią i prażonym słonecznikiem, następnie całość ułóż na talerzu.
  7. Na koniec dodaj smażoną marchew, filet pomarańczy, usmażony ser i polej wszystko dressingiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.