• Link został skopiowany

Zupa ogórkowa Anny Lewandowskiej. Jest lekka, a to za sprawą tego mięsa. Ten wybór jest bezbłędny

Klasyczne polskie dania to długa lista niezawodnych przepisów. Jednym z nich jest zupa ogórkowa. Anna Lewandowska robi ją na tym właśnie mięsie. Dzięki temu jest lekka, a zarazem dalej aromatyczna.
Ogórkowa Anny Lewandowskiej
Fot. Shutterstock, Monika_1 / Instagram @annalewandowska

Kuchnia polska charakteryzuje się wieloma aromatycznymi zupami, po które sięga się coraz częściej. Najpopularniejsza zupą jest rosół, który jest podstawą innych dań. Zaraz za nim wybieramy zupę pomidorową, ogórkową i flaki. To właśnie przepisem na zupę ogórkową postanowiła podzielić się Anna Lewandowska na swoim blogu. Jak napisała

W naszym domu zupy sprawdzają się świetnie w okresie zimowym – jako danie na ciepło, które w każdym momencie można szybko odgrzać. Klara gorąco poleca.

Aby zupa była lekka, trenerka postawiła na mięso, po które nie sięga większość przygotowując zupę. Zamiast żeberek wybór padł na pierś z kurczaka.

Przepis na ogórkową Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 1 litr wody,
  • 350 g piersi z kurczaka,
  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • ziele angielskie.
Zobacz wideo Przepis na klasyczną zupę ogórkową

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Następnie umieść w garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do gotujących się warzyw.
  4. Wrzuć liście laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól morską.
  5. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Na sam koniec dodaj starte ogórki kiszone, a także szklankę wody z kiszonki. Całość gotuj przez chwilę.
  7. Do kubeczka odlej chochlę zupy i wymieszaj ją z jogurtem naturalnym.
  8. Na koniec wlej powoli całość do zupy, cały czas mieszając.
  9. Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: