Zupa ogórkowa Anny Lewandowskiej. Jest lekka, a to za sprawą tego mięsa. Ten wybór jest bezbłędny

Klasyczne polskie dania to długa lista niezawodnych przepisów. Jednym z nich jest zupa ogórkowa. Anna Lewandowska robi ją na tym właśnie mięsie. Dzięki temu jest lekka, a zarazem dalej aromatyczna.

Kuchnia polska charakteryzuje się wieloma aromatycznymi zupami, po które sięga się coraz częściej. Najpopularniejsza zupą jest rosół, który jest podstawą innych dań. Zaraz za nim wybieramy zupę pomidorową, ogórkową i flaki. To właśnie przepisem na zupę ogórkową postanowiła podzielić się Anna Lewandowska na swoim blogu. Jak napisała

W naszym domu zupy sprawdzają się świetnie w okresie zimowym – jako danie na ciepło, które w każdym momencie można szybko odgrzać. Klara gorąco poleca.

Aby zupa była lekka, trenerka postawiła na mięso, po które nie sięga większość przygotowując zupę. Zamiast żeberek wybór padł na pierś z kurczaka.

Przepis na ogórkową Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 1 litr wody,
  • 350 g piersi z kurczaka,
  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • ziele angielskie.
Zobacz wideo Przepis na klasyczną zupę ogórkową

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Następnie umieść w garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do gotujących się warzyw.
  4. Wrzuć liście laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól morską.
  5. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Na sam koniec dodaj starte ogórki kiszone, a także szklankę wody z kiszonki. Całość gotuj przez chwilę.
  7. Do kubeczka odlej chochlę zupy i wymieszaj ją z jogurtem naturalnym.
  8. Na koniec wlej powoli całość do zupy, cały czas mieszając.
  9. Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.