Ten składnik wyrzucasz do kosza, a sprawdzi się jako marynata. Mięso wyjdzie kruche i mięciutkie

Marynaty sprawiają, że nie tylko aromat i smak mięsa się zmienia, lecz także jego miękkość i kruchość. Ten składnik trafiłby do kosza, lecz nie wyrzucaj go. Dzięki niemu przygotowana pieczeń będzie rozpływać się w ustach.

Woda po ogórkach najczęściej wylewana jest po opróżnieniu słoików z jej zawartości. Niewiele osób znajduje kolejne zastosowania dla tego płynu w kuchni. Okazuje się jednak, że zalewa nie tylko jest dobrym składnikiem zup i sosów, lecz także świetnie sprawdzi się w trakcie przygotowania mięs. W jaki sposób można ją wykorzystać? Można wykonać z niej marynatę. Dzięki moczeniu w niej kawałków mięsa, po upieczeniu będą delikatnie miękkie i wciąż aromatyczne.

Składniki na mięso marynowane w wodzie z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2 l wody z kiszonych ogórków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki majeranku.
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Sposób przygotowania

  1. Schab wieprzowy podziel na plastry o grubości około 1 cm. Następnie kawałki umieść w pojemniku z przykrywką.
  2. Do naczynia z mięsem wlej wodę z ogórków. Czosnek obierz i wyciśnij za pomocą praski. Całość szczelnie zamknij i pozostaw w lodówce na kolejne 48 godzin. Po upływie tego czasu wyjmij mięso.
  3. W misce umieść musztardę, 3 łyżki wody z ogórków oraz miód. Wsyp obie papryki, kurkumę, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj.
  4. W przygotowanej mieszance mocz kawałki schabu, następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym. Jeśli po wymoczeniu pozostanie ci jeszcze płynu, możesz nim polać wierzch mięsa.
  5. Tak przygotowane plastry włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około godzinę.
  6. Co jakiś czas odwracaj mięso, aby mogło podpiec się z każdej strony.
  7. Podawaj do obiadu z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.