-
Haps
-
Jak przygotować
- Te pączki to nie fizyka kwantowa. Prosty przepis, a 1 składnik sprawia, że są jak z najlepszej cukierni
Te pączki to nie fizyka kwantowa. Prosty przepis, a 1 składnik sprawia, że są jak z najlepszej cukierni
Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że pączkowe szaleństwo pomału opanowuje nie tylko cukiernie, lecz także domy. Aby świętować ten dzień w najlepszym stylu, warto zapoznać się z przepisami, dzięki którym smak słodkości zrekompensuje czas spędzony przy smażeniu. Ten przepis bije na głowę wszystkie inne. Jest prosty i ma jeden składnik, którego nie można pominąć.
Nie można zaprzeczyć, że tłusty czwartek to dzień, w którym szaleństwo pączkowe i faworkowe nie zna granic. Mało kto odmawia sobie wtedy chociaż jednego małego przysmaku. Aby świętować ten dzień odpowiednio, warto się dobrze do niego przygotować. Jeśli nie mamy ochoty czekać w porannej kolejce do cukierni, a dalej chcemy zjeść smacznie, polecamy usmażyć pączki w domu. Z tego przepisu nie tylko wyjdą miękkie jak obłoczek, lecz smakiem mogą konkurować z tymi najlepszymi.
Aby wyszły jeszcze smaczniejsze, dodaj do nich jeden składnik. Jest nim serek mascarpone, który doda pączkom lekkości.
Przepis na pączki z serkiem mascarpone
Składniki:
- opakowanie serka mascarpone,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka rumu lub spirytusu,
- olej do smażenia.
Zobacz wideo Cronuty, czyli pączki i donaty w jednym
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Do drugiej miseczki przełóż serek mascarpone, wbij jajka i dodaj aromat waniliowy. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
- Do masy serowej dodawaj stopniowo mąkę i dokładnie miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Z przygotowanego miasta formuj niewielkie kule na wzór pączków.
- Do garnka wolej olej i podgrzej go na średnim ogniu.
- Do gorącego tłuszczu wrzucaj powstałe pączki i smaż je z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe przekładaj do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
- Tak przygotowane oprósz cukrem pudrem i podawaj.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl