Te pączki to nie fizyka kwantowa. Prosty przepis, a 1 składnik sprawia, że są jak z najlepszej cukierni

Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że pączkowe szaleństwo pomału opanowuje nie tylko cukiernie, lecz także domy. Aby świętować ten dzień w najlepszym stylu, warto zapoznać się z przepisami, dzięki którym smak słodkości zrekompensuje czas spędzony przy smażeniu. Ten przepis bije na głowę wszystkie inne. Jest prosty i ma jeden składnik, którego nie można pominąć.

Nie można zaprzeczyć, że tłusty czwartek to dzień, w którym szaleństwo pączkowe i faworkowe nie zna granic. Mało kto odmawia sobie wtedy chociaż jednego małego przysmaku. Aby świętować ten dzień odpowiednio, warto się dobrze do niego przygotować. Jeśli nie mamy ochoty czekać w porannej kolejce do cukierni, a dalej chcemy zjeść smacznie, polecamy usmażyć pączki w domu. Z tego przepisu nie tylko wyjdą miękkie jak obłoczek, lecz smakiem mogą konkurować z tymi najlepszymi.

Aby wyszły jeszcze smaczniejsze, dodaj do nich jeden składnik. Jest nim serek mascarpone, który doda pączkom lekkości.

Przepis na pączki z serkiem mascarpone

Składniki:

  • opakowanie serka mascarpone,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka rumu lub spirytusu,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Cronuty, czyli pączki i donaty w jednym

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Do drugiej miseczki przełóż serek mascarpone, wbij jajka i dodaj aromat waniliowy. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
  3. Do masy serowej dodawaj stopniowo mąkę i dokładnie miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z przygotowanego miasta formuj niewielkie kule na wzór pączków.
  5. Do garnka wolej olej i podgrzej go na średnim ogniu.
  6. Do gorącego tłuszczu wrzucaj powstałe pączki i smaż je z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  7. Gotowe przekładaj do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Tak przygotowane oprósz cukrem pudrem i podawaj.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.