Teściowa zzielenieje z zazdrości, gdy zje to danie. Tak dobre, że nie da się przejść koło niego obojętnie

Placek z obłędnie pysznym gulaszem to marzenie każdego wielbiciela takich dań. Potrawa jest sycąca i odpowiednia na każdą porę roku. Jak ją zrobić, aby smakowała jak najlepiej? Podrzucamy przepis, który nikogo nie zawiedzie.

Placek po węgiersku to stare danie, które znane jest także pod innymi nazwami. Dla niektórych ta potrawa to placek po zbójnicku lub po cygańsku. Nieważne jest jednak, jak ją nazwiemy, zawsze będzie to placek oblany gulaszem. Pomimo że przygotowanie wymaga od nas sporych nakładów czasu, smak rekompensuje wszystko i jest tego wart. Nie ma opcji, żeby z tego przepisu placek z gulaszem nie wyszedł smaczny i sycący.

Przepis na placek po węgiersku

Składniki na placki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Składniki na gulasz:

  • 500 g wołowiny,
  • 500 ml bulionu,
  • 200 g pieczarek,
  • papryka czerwona,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki.
Zobacz wideo Placek ziemniaczany a'la pizza

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Składniki do dekoracji

  • natka pietruszki,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania placków:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę również obierz i zetrzyj.
  2. Z ziemniaków odciśnij nadmiar wytworzonej wody, wsyp mąkę, dodaj jajka oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż masę ziemniaczaną tworząc placek o wielkości 15 cm. Tak przygotowany smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtórz do wykorzystania masy ziemniaczanej.
  4. Wysmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Sposób przygotowania gulaszu:

  1. Wołowinę pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie przełóż całość do garnka.
  2. Paprykę i pieczarki umyj i pokrój w większe kawałki. Podsmaż je delikatnie i dodaj do mięsa.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i również podsmaż. Także umieść w garnku z resztą składników.
  4. Do warzyw wlej bulion oraz wsyp wszystkie wymienione przyprawy.
  5. Gotuj całość przez około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  6. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut.
  7. Tak przygotowany gulasz podawaj z wcześniej wysmażonym plackiem. Wierzch oprósz świeżo posiekaną pietruszką i łyżeczką kwaśnej śmietany.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.