Placek z obłędnie pysznym gulaszem to marzenie każdego wielbiciela takich dań. Potrawa jest sycąca i odpowiednia na każdą porę roku. Jak ją zrobić, aby smakowała jak najlepiej? Podrzucamy przepis, który nikogo nie zawiedzie.
smspsy / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Placek po węgiersku to stare danie, które znane jest także pod innymi nazwami. Dla niektórych ta potrawa to placek po zbójnicku lub po cygańsku. Nieważne jest jednak, jak ją nazwiemy, zawsze będzie to placek oblany gulaszem. Pomimo że przygotowanie wymaga od nas sporych nakładów czasu, smak rekompensuje wszystko i jest tego wart. Nie ma opcji, żeby z tego przepisu placek z gulaszem nie wyszedł smaczny i sycący.
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę również obierz i zetrzyj.
Z ziemniaków odciśnij nadmiar wytworzonej wody, wsyp mąkę, dodaj jajka oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż masę ziemniaczaną tworząc placek o wielkości 15 cm. Tak przygotowany smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtórz do wykorzystania masy ziemniaczanej.
Wysmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Sposób przygotowania gulaszu:
Wołowinę pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie przełóż całość do garnka.
Paprykę i pieczarki umyj i pokrój w większe kawałki. Podsmaż je delikatnie i dodaj do mięsa.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i również podsmaż. Także umieść w garnku z resztą składników.
Do warzyw wlej bulion oraz wsyp wszystkie wymienione przyprawy.
Gotuj całość przez około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut.
Tak przygotowany gulasz podawaj z wcześniej wysmażonym plackiem. Wierzch oprósz świeżo posiekaną pietruszką i łyżeczką kwaśnej śmietany.