Ten sernik nowojorski zawsze się udaje. Aksamitny, kremowy i gładki jak żaden inny. To grzech go nie zrobić

Sernik nowojorski to przykład wypieku, który warto robić zgodnie z przepisem. Kluczowym elementem jest konsystencja masy, a robienie jej na oko nie zagwarantuje sukcesu. Prezentujemy recepturę, która sprawdza się za każdym razem.

Sernik to ciasto, które według niektórych nie ma sobie równych. Podawany na różne sposoby jest pierwszym wyborem podczas świąt, a w kawiarniach również nie może go zabraknąć. Klasyczny przepis zna chyba każdy, lecz wersja nowojorska może zaskoczyć największych łasuchów. Dlaczego? Wszystko przez sposób przygotowania, który znacznie różni się od klasycznego. Sernik pochodzący z Nowego Jorku przyrządzany jest w kąpieli wodnej, która sprawia, że jest lżejszy i delikatniejszy. Dodatkowo konsystencja jest bardziej kremowa, a po włożeniu go do ust od razu się rozpływa.

Przepis na sernik nowojorski

Składnik na spód:

  • pół opakowania ciasteczek maślanych lub herbatników,
  • 70 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
  • skórka z cytryny,
  • 4 większe jajka,
  • 200 ml śmietany 18 proc.

Składniki na polewę:

  • tabliczka białej czekolady,
  • 200 ml śmietany 18 proc.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w rondelku i rozpuść, następnie delikatnie ostudź i wlej do miski, w której znajdują się pokruszone ciasteczka. Wymieszaj do połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Masę ciasteczkową przełóż na dno blachy. Ubij i wyrównaj.
  3. Przygotowany spód podpiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij go i ostudź.
  4. W czasie pieczenia spodu przygotuj masę serową. Ser przełóż z wiaderka do miski, dodaj cukier, przesianą mąkę, tartą skórkę z cytryny i pozostałe mokre składniki.
  5. Całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach. Powinna powstać jednolita i gładka masa.
  6. Wodę zagotuj w czajniku, a masę z sera przełóż na wystudzony ciasteczkowy spód. Formę szczelnie zawiń folią aluminiową.
  7. Blachę włóż do większego naczynia żaroodpornego i zalej je wrzątkiem do połowy wysokości.
  8. Sernik piecz w kąpieli wodnej przez godzinę w 180°C, następnie przez kolejne 30 minut w 160°C. Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika, pozostaw je w urządzeniu z otwartymi drzwiczkami na kolejne 1,5 godziny.
  9. Pod koniec studzenia wypieku przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej kwaśną śmietanę. Całość wymieszaj i wylej na ostudzone ciasto.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.