Dodaj to warzywo do jarzynowej, a będzie lepsza niż ta z zeszytu babci. Wystarczą tylko 2 łyżki

Sałatka jarzynowa to dobro narodowe, które pojawia się na każdej zbliżającej się okazji. Nieprzygotowanie jej skutkuje zerwaniem rodzinnej tradycji i niedosytem. Aby kultowy przysmak nabrał nowego smaku dodaj do niego to warzywo. Tylko 2 łyżki mogą już zmienić smak.

Nieoczywiste połączenia smakowe mogą okazywać się tymi najsmaczniejszymi. Zbliżające się Święta Wielkanocne są zatem dobrą okazją, aby zachwycić rodzinę świeżym spojrzeniem na tradycyjne dania. Kinga Paruzel postanowiła trochę podkręcić smak klasycznej jarzynowej i dodała do niej jeden składnik. Są nim kapary, które idealnie wkomponują się w całość sałatki. Dodaje do całości jedynie 2 łyżki, lecz nawet tak niewielka porcja zdziała cuda. Aby sałatka nabrała głębi smaku, pamiętaj aby zostawić ją w lodówce na całą noc. Dzięki temu wszystkie składniki się z sobą połączą i będzie ona jeszcze lepsza.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Przepis na sałatkę jarzynową inną niż zawsze od Kingi Paruzel

Składniki

  • 4 ziemniaki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 1 jabłko,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki rzeżuchy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia.
  2. Marchew, seler i pietruszkę również przemyj z nieczystości i ugotuj w osolonej wodzie. Także odstaw do wystudzenia. Groszek odcedź z zalewy.
  3. Jajka umieść w wodzie i przez około 10 minut je gotuj. Następnie zdejmij z ognia, wystudź i obierz.
  4. Jabłko obierz i wraz z zimnymi warzywami, a także z ogórkami kiszonymi pokrój całość w kostkę. Jajka również posiekaj. Wszystkie składniki umieść w większej misce.
  5. Do warzyw wrzuć posiekane kapary, majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  6. Tak przygotowaną sałatkę umieść w lodówce na całą noc. Przy podawaniu udekoruj ją rzeżuchą.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.