Królowa wszystkich imprez. Jest uznawana za lepszą od jarzynowej, a to dzięki temu składnikowi

Na rodzinnych imprezach i świętach niektóre potrawy i przystawki są punktem obowiązkowym. Tak właśnie jest z tą sałatką. Przez niektórych uznawana za królową uroczystości, bez niej święta tracą swoją wyjątkowość. Wyróżnia się jednym składnikiem, który musi być odpowiednio przyrządzony.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Sałatki mają specjalne miejsce nie tylko w restauracyjnych kartach, a także i na rodzinnych imprezach. Bez nich świętowanie nabiera innego smaku. Oprócz imprez brylują one jako przystawki do codziennego obiadu. W polskiej kuchni można wyróżnić kilka sałatek, które specjalnie się wyróżniają. Najpopularniejszą z nich jest sałatka jarzynowa, która niezależnie od okazji pojawia się na stole. Jednak nie wszyscy uważają, że jest ona najlepsza ze wszystkich. Ma bowiem swoją konkurencję w sałatce gyros. To właśnie ona często zwycięża w rodzinnych rankingach, a to dzięki temu jednemu składnikowi. Jest nim kurczak, który dzięki swojej soczystości nadaje smaku całości. Jednak pamiętaj, aby go odpowiednio przyrządzić, ponieważ w innym przypadku może już nie smakować tak samo. 

Przepis na sałatkę gyros

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka,
  • pół główki sałaty lodowej.
  • średnia cebula,
  • puszka groszku,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1 papryka czerwona,
  • majonez,
  • ketchup,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • przyprawa gyros,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść z błonek i chrząstek, następnie pokrój w kostkę. Kawałki włóż do miski, dopraw przyprawą gyros, paprykami, solą i pieprzem. Na koniec wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie marynata nada mięsu odpowiedniego smaku.
  2. Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju. Rób to przez kilka minut. Ma się on wysmażyć w środku, lecz dalej być soczysty. 
  3. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie wraz z obraną papryką i ogórkami pokrój warzywa w większą kostkę. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, groszek odcedź z zalewy.
  4. Na dno większej miski połóż usmażone mięso, następnie ułóż warstwę cebuli i posmaruj całość ketchupem. Połóż pokrojone ogórki, paprykę i warstwę majonezu. Końcową warstwą jest zielony groszek. Wierzch posyp sałatą lodową.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA