• Link został skopiowany

Królowa wszystkich imprez. Jest uznawana za lepszą od jarzynowej, a to dzięki temu składnikowi

Na rodzinnych imprezach i świętach niektóre potrawy i przystawki są punktem obowiązkowym. Tak właśnie jest z tą sałatką. Przez niektórych uznawana za królową uroczystości, bez niej święta tracą swoją wyjątkowość. Wyróżnia się jednym składnikiem, który musi być odpowiednio przyrządzony.
Sałatka gyros może mieć wiele wersji
Brent Hofacker /Shutterstock
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Sałatki mają specjalne miejsce nie tylko w restauracyjnych kartach, a także i na rodzinnych imprezach. Bez nich świętowanie nabiera innego smaku. Oprócz imprez brylują one jako przystawki do codziennego obiadu. W polskiej kuchni można wyróżnić kilka sałatek, które specjalnie się wyróżniają. Najpopularniejszą z nich jest sałatka jarzynowa, która niezależnie od okazji pojawia się na stole. Jednak nie wszyscy uważają, że jest ona najlepsza ze wszystkich. Ma bowiem swoją konkurencję w sałatce gyros. To właśnie ona często zwycięża w rodzinnych rankingach, a to dzięki temu jednemu składnikowi. Jest nim kurczak, który dzięki swojej soczystości nadaje smaku całości. Jednak pamiętaj, aby go odpowiednio przyrządzić, ponieważ w innym przypadku może już nie smakować tak samo. 

Przepis na sałatkę gyros

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka,
  • pół główki sałaty lodowej.
  • średnia cebula,
  • puszka groszku,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1 papryka czerwona,
  • majonez,
  • ketchup,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • przyprawa gyros,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść z błonek i chrząstek, następnie pokrój w kostkę. Kawałki włóż do miski, dopraw przyprawą gyros, paprykami, solą i pieprzem. Na koniec wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie marynata nada mięsu odpowiedniego smaku.
  2. Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju. Rób to przez kilka minut. Ma się on wysmażyć w środku, lecz dalej być soczysty. 
  3. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie wraz z obraną papryką i ogórkami pokrój warzywa w większą kostkę. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, groszek odcedź z zalewy.
  4. Na dno większej miski połóż usmażone mięso, następnie ułóż warstwę cebuli i posmaruj całość ketchupem. Połóż pokrojone ogórki, paprykę i warstwę majonezu. Końcową warstwą jest zielony groszek. Wierzch posyp sałatą lodową.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: