Ten deser zrobisz bez piekarnika. To prawdziwe Włochy na talerzu. Zastosuj te kroki, a rozpłynie się w ustach

Masz ochotę na lekki i szybki deser, ale szafki świecą pustkami? Jeśli tak, to ta propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Delikatne biszkopty namoczone w aromatycznej zalewie, a wszystko to przełożone lekką masą. To właśnie włoska słodkość podana na twoim talerzu.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Jeśli spodziewasz się gości, a chcesz przy nich dobrze wypaść, dobrym wyborem będzie zaskoczenie ich oryginalnym deserem. Sernik, karpatkę czy szarlotkę każdy zna, lecz włoskie ciasto, którym jest tiramisu nie każdy jada na co dzień. Jak je zrobić, aby jego smak był na najwyższym poziomie? Stosuj się do niżej podanych zasad, a na pewno wyjdzie. Przede wszystkim zwróć uwagę na moc przygotowanej kawy. To właśnie w niej będziesz maczać biszkopty, które w całym cieście są najbardziej aromatyczne. Drugą sprawą jest odpowiednie schłodzenie śmietanki i serka mascarpone. Przed przygotowaniem ciasta najlepiej włóż je na kilka godzin do lodówki. Warstwy ciasta układaj w przezroczystym i szerokim naczyniu. Możesz również wykorzystać salaterki i w ten sposób już podzielić deser na kilka porcji.

Przepis na tiramisu

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów,
  • pół litra śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 4 łyki amaretto,
  • pół litra mocnej kawy rozpuszczalnej,
  • kakao do dekoracji,
  • masło do wysmarowania blaszki.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę schłódź w lodówce, następnie ubij ją na sztywno. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, a także po łyżeczce serka mascarpone.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do połączenia.
  2. Zaparz mocną kawę i odstaw ją do przestudzenia. Następnie dodaj do niej amaretto i wymieszaj.
  3. Blaszkę wysmaruj niewielką ilością masła. Każdy biszkopt zanurz w przestudzonym napoju, a następnie ułóż na dnie foremki tworząc pierwszą warstwę.
  4. Gdy dno będzie obłożone ciastkami wyłóż na nie ? masy serka mascarpone. Ponownie uformuj warstwę z biszkoptów. Czynność powtarzaj do skończenia się składników.
  5. Ostatnia warstwa ciasta powinna składać się z masy serowej. Tak przygotowane wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.
  6. Po upływie tego czasu obficie obsyp ciasto kakao. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.