• Link został skopiowany

Kiedyś jedzony przez miliony, dziś mało kto o nim pamięta. Ten makaron niektórzy jedli codziennie

Niektóre potrawy mają to do siebie, że stają się bardzo szybko popularne. Jednak ich sława mija tak szybko jak się pojawiła. Podobnie było z tym przepisem, który jakiś czas temu opanował cały świat. Choć niektórzy jedli to danie codziennie, dziś zostało zapomniane. To czas, aby sobie o nim przypomnieć, bo swoją prostotą i smakiem znów może być chętnie gotowane.
Feta pasta
Fot. Shutterstock, sweet marshmallow
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Jeszcze nie tak dawno świat stanął w miejscu, a całe życie przyniosło się do domu. To właśnie wtedy do głowy zaczęły przychodzić różne pomysły, które miały za zadanie przełamać monotonię. Wiele osób postanowiło również znaleźć sobie zajęcie w kuchni. Internet był wtedy oblegany przez różne przepisy, które wymyślane były w domowym zaciszu. Wtedy również na światło dzienne wyszło danie, które podbiło cały internet i serca wielu osób. Jest nim makaron z pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Dlaczego zyskało ono taką popularność? Była to zasługa nieskomplikowanej listy składników, a także szybkiego przygotowania. Pomimo że wiele osób już zapomniało o tym przepisie, my postanowiliśmy o nim przypomnieć.

Przepis na makaron z serem feta

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeże liście bazylii,
  • 2 kostki sera feta,
  • 4 szklanki ulubionego makaronu,
  • olej do polania,
  • słodka papryka wędzona,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki koktajlowe przemyj i osusz. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę wprost na pomidory. Całość posyp słodką papryką, solą i pieprzem. Dorzuć również 3 łyżki oleju i liście bazylii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Na środku naczynia zrób miejsce i ułóż na nim kostki sera feta. Je również polej niewielką ilością oleju.
  4. Tak przygotowane składniki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  5. W tym czasie wrzuć do osolonego i gotującego się wrzątku ulubiony makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  6. Gdy pomidory z serem się przypieką wyjmij je z piekarnika i dokładnie wymieszaj. Do takiej mieszanki dodaj ugotowany makaron i energicznie połącz.
  7. Danie podawaj na ciepło, wierzch udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: