Niektóre potrawy mają to do siebie, że stają się bardzo szybko popularne. Jednak ich sława mija tak szybko jak się pojawiła. Podobnie było z tym przepisem, który jakiś czas temu opanował cały świat. Choć niektórzy jedli to danie codziennie, dziś zostało zapomniane. To czas, aby sobie o nim przypomnieć, bo swoją prostotą i smakiem znów może być chętnie gotowane.
Fot. Shutterstock, sweet marshmallow
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Jeszcze nie tak dawno świat stanął w miejscu, a całe życie przyniosło się do domu. To właśnie wtedy do głowy zaczęły przychodzić różne pomysły, które miały za zadanie przełamać monotonię. Wiele osób postanowiło również znaleźć sobie zajęcie w kuchni. Internet był wtedy oblegany przez różne przepisy, które wymyślane były w domowym zaciszu. Wtedy również na światło dzienne wyszło danie, które podbiło cały internet i serca wielu osób. Jest nim makaron z pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Dlaczego zyskało ono taką popularność? Była to zasługa nieskomplikowanej listy składników, a także szybkiego przygotowania. Pomimo że wiele osób już zapomniało o tym przepisie, my postanowiliśmy o nim przypomnieć.
REKLAMA
Przepis na makaron z serem feta
Składniki
500 g pomidorków koktajlowych,
3 ząbki czosnku,
świeże liście bazylii,
2 kostki sera feta,
4 szklanki ulubionego makaronu,
olej do polania,
słodka papryka wędzona,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Pomidorki koktajlowe przemyj i osusz. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę wprost na pomidory. Całość posyp słodką papryką, solą i pieprzem. Dorzuć również 3 łyżki oleju i liście bazylii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na środku naczynia zrób miejsce i ułóż na nim kostki sera feta. Je również polej niewielką ilością oleju.
Tak przygotowane składniki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
W tym czasie wrzuć do osolonego i gotującego się wrzątku ulubiony makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
Gdy pomidory z serem się przypieką wyjmij je z piekarnika i dokładnie wymieszaj. Do takiej mieszanki dodaj ugotowany makaron i energicznie połącz.
Danie podawaj na ciepło, wierzch udekoruj świeżymi listkami bazylii.