Zapiekanki goszczą w naszej kuchni od wielu lat. Mięso połączone z warzywami i ciągnącym się serem jest aromatyczne, sycące i pełne smaku. Zapieka się je w piekarniku i podaje z domowym sosem. My jednak znaleźliśmy taki sposób na to danie, dzięki któremu nie trzeba używać piekarnika. Wystarczy umieścić wszystkie produkty na patelni i gotowe.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Zapiekanka gyros z patelni jest jeszcze szybszym podaniem ulubionego dania. Poradzi sobie z nią każdy, lecz jest jeden haczyk. Znika bardzo szybko, więc warto zrobić podwójną porcję.
Przepis na zapiekankę gyros z patelni
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- papryka czerwona,
- małą puszka kukurydzy,
- 5 ogórków konserwowych,
- cebula,
- 150 g makaronu,
- 150 g startego żółtego sera,
- łyżeczka przyprawy gyros,
- łyżeczka majeranku,
- 150 g ketchupu,
- łyżka majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Kurczaka dokładnie oczyść i pokój w kostkę, umieść go w misce. Obsyp go solą, pieprzem i przyprawą gyros, wymieszaj.
- Makaron umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do ostudzenia.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, ogórki również pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na nią cebulę i delikatnie ją podsmaż. Jak tylko stanie się złota, dodaj do niej paprykę. Trzymaj na ogniu przez parę chwil. Na koniec dodaj kurczaka i smaż do go całkowitego wysmażenia.
- Gdy mięso będzie wysmażone, wrzuć do składników kukurydzę i ogórki, wymieszaj.
- Do miseczki przelej ketchup, jogurt naturalny i majonez. Dosyp do sosów majeranek, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj.
- Połowę przygotowanego sosu wyłóż na warzywa i kurczaka. Następnie ułóż równomiernie makaron, ponownie sos i obsyp wszystko startym serem. Patelnię przykryj i duś wszystko około 20-25 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl