Nie potrzebujesz piekarnika, by zrobić zapiekankę. W tej odsłonie robi się ją błyskawicznie

Zapiekanki to szybki sposób na podanie obiadu. Można do nich dodać wszystko, co się tylko chce. Zazwyczaj robi się je w piekarniku, my jednak mamy inny, prostszy sposób. Potrzebujesz patelni i swoich ulubionych składników.

Zapiekanki goszczą w naszej kuchni od wielu lat. Mięso połączone z warzywami i ciągnącym się serem jest aromatyczne, sycące i pełne smaku. Zapieka się je w piekarniku i podaje z domowym sosem. My jednak znaleźliśmy taki sposób na to danie, dzięki któremu nie trzeba używać piekarnika. Wystarczy umieścić wszystkie produkty na patelni i gotowe.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Zapiekanka gyros z patelni jest jeszcze szybszym podaniem ulubionego dania. Poradzi sobie z nią każdy, lecz jest jeden haczyk. Znika bardzo szybko, więc warto zrobić podwójną porcję.

Przepis na zapiekankę gyros z patelni

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • małą puszka kukurydzy,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • cebula,
  • 150 g makaronu,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • łyżeczka przyprawy gyros,
  • łyżeczka majeranku,
  • 150 g ketchupu,
  • łyżka majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Kurczaka dokładnie oczyść i pokój w kostkę, umieść go w misce. Obsyp go solą, pieprzem i przyprawą gyros, wymieszaj.
  2. Makaron umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do ostudzenia.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, ogórki również pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na nią cebulę i delikatnie ją podsmaż. Jak tylko stanie się złota, dodaj do niej paprykę. Trzymaj na ogniu przez parę chwil. Na koniec dodaj kurczaka i smaż do go całkowitego wysmażenia.
  5. Gdy mięso będzie wysmażone, wrzuć do składników kukurydzę i ogórki, wymieszaj.
  6. Do miseczki przelej ketchup, jogurt naturalny i majonez. Dosyp do sosów majeranek, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj.
  7. Połowę przygotowanego sosu wyłóż na warzywa i kurczaka. Następnie ułóż równomiernie makaron, ponownie sos i obsyp wszystko startym serem. Patelnię przykryj i duś wszystko około 20-25 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.