Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na andrzejkową imprezę

Zabawa andrzejkowa to idealny czas, by popisać się przed znajomymi oryginalnymi przekąskami. Można wtedy zaskoczyć nie tylko smakiem, a także swoimi umiejętnościami do gotowania. By to się stało, nie trzeba wcale robić skomplikowanych dań i przekąsek. Wystarczy jedynie wykorzystać ten przepis.

Andrzejki to wieczór wróżb odprawianych w nocy z 29 na 30 listopada, w wigilię świętego Andrzeja. Jednak, gdy ta wyjątkowa noc przypada na tygodniu, wiele osób przekłada ją na najbliższy weekend, by móc cieszyć się zabawami. Oprócz wróżenia z fusów, rozkładania kart i wiele innych, można również zorganizować imprezę dla najbliższych. To właśnie na taką okazję może przydać się ten przepis.

Zobacz wideo Muffiny o smaku pizzy - idealna przekąska imprezowa

Na tematyczne imprezy zazwyczaj wykonuje się szybkie w przygotowaniu koreczki, rolady z szynką i serem, a także sałatki. Do takiego pysznego zestawienia również chcemy coś dorzucić. Naszą propozycją jest pizza zawijana, która zawsze wywołuje wiele emocji, gdy pojawia się na stole. Jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pożywna. 

Przepis na pizzę zawijaną

Składniki

  • opakowanie ciasta na pizzę,
  • czerwona papryka,
  • mała puszka kukurydzy,
  • cebula,
  • pomidor,
  • kilka plastrów salami lub ulubionej szynki,
  • 250 g startego żółtego sera,
  • jajko.

Składniki na sos

  • 3 łyżki ketchupu,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka oleju,
  • 2 łyżeczki wody,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • czosnek granulowany do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto na pizzę wyjmij z opakowania i rozwałkuj na prostokąt. Do małej miseczki wlej ketchup, musztardę, olej i wodę. Wsyp również czosnek, bazylię i oregano, energicznie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem wysmaruj cały placek.
  2. Na cieście ułóż kawałki salami lub szynki, pokrojoną w plastry paprykę, cebulę posiekaną w piórka i osączoną z zalewy kukurydzę. Na sam koniec ułóż pokrojonego pomidora i posyp wszystko startym serem.
  3. Tak przygotowaną pizzę zawiń w roladę i delikatnie natnij co kilka centymetrów. Przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie podawaj na ciepło, z ulubionym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.