Będziesz jeść je garściami, gdy poznasz ich smak. Są lepsze od wszystkich chrupek i chipsów

Gdy chcemy zajadać się przekąskami, zazwyczaj idziemy do sklepu i tam wybieramy coś gotowego. Mało kto postanawia zrobić chrupiące kąski samodzielnie. Lecz gdy poznasz ten prosty przepis, porzucisz wszystkie sklepowe gotowce.

Przekąska, którą przedstawimy w tym przepisie nie tylko może zastąpić chrupiące orzeszki. Jest ona również idealnym dodatkiem do sałatek lub głównych dań. Niewiele osób może nawet pomyśleć, że w takiej wersji jest tak pyszna. Pieczona ciecierzyca uraczy nas jednak smakiem, a gdy spróbuje się jej raz, będziemy chcieli ją robić przy każdej okazji.

Zobacz wideo Muffiny o smaku pizzy - idealna przekąska imprezowa

Z ciecierzycy możemy zrobić wiele różnych smakołyków. Wykonuje się z niej między innymi kotlety, jest dodatkiem do sałatek i zup. Jednak w tej wersji mało kto ją kojarzy. Wymieszana z ulubionymi przyprawami i włożona do piekarnika okazuje się lepszym smakołykiem od orzeszków. Wypieczona jest chrupiąca i pełna smaku.

Przepis na chrupki z ciecierzycy

Składniki

  • 400 g ciecierzycy (puszka),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Odsącz ciecierzycę z puszki i dokładnie osusz ją na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Umieść osuszoną ciecierzycę w misce i dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz słodką paprykę i kurkumę. Delikatnie wymieszaj, aby ciecierzyca była równomiernie pokryta przyprawami.
  4. Rozłóż ciecierzycę na przygotowanej blaszce, starając się, aby nie były one zbyt ciasno poukładane, co pozwoli na równomierne upieczenie.
  5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, mieszając je co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu się.
  6. Po upieczeniu wyjmij chrupki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Chrupiąca ciecierzyca jest gotowa do podania, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.