Jarzynowa chciałaby smakować tak, jak ta sałatka. To zasługa tego aromatycznego składnika

Przygotowując święta, czy różnego rodzaju imprezy zastanawiamy się jakie smakołyki trafią na stół. Dzięki temu przepisowi to rozmyślanie będzie o wiele krótsze. Postawienie jej wśród smacznych klasyków z pewnością będzie dobrym wyborem. Cała miska zniknie w mgnieniu oka.

Każdy z nas chce zrobić jak najlepsze wrażenie na swoich bliskich. Jest tak, szczególnie gdy przychodzą do nas świętować jakieś wydarzenie. Zbliżające się święta mogą być takim przykładem. Chcemy wtedy, by stół był syto zastawiony i aby każdy znalazł coś dla siebie. By nikt nie kręcił nosem na postawione smakołyki, możesz wykonać tą oto sałatkę. Uwaga wszystkich gości skupi się tylko na niej, bo nie tylko jest niezwykle aromatyczna, a także świetnie wygląda.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sałatka, którą tak zachwalam, jest ta zrobiona z tuńczykiem. To właśnie ten składnik skradnie serce każdego, kto jej spróbuje. Zrobienie jej jest banalnie proste i nawet się przy niej nie napracujesz. Za to smak może przebić klasyczną jarzynową, która od lat pojawia się na stołach w niezmienionej wersji.

Przepis na sałatkę z tuńczyka

Składniki

  • 200 g ryżu,
  • duży ogórek zielony,
  • czerwona papryka,
  • puszka kukurydzy,
  • 4 ogórki kiszone,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • pęczek pietruszki zielonej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie oba składniki odstaw do wystudzenia, jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Świeżego ogórka i ogórki kiszone pokrój w większą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsuń z zalewy. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. W miseczce wymieszaj majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sos dopraw solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki umieść w większej misce, polej je sosem i dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotowaną sałatkę umieść w lodówce na około godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Przed podaniem udekoruj wierzch posiekaną pietruszką. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.