-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrób ją na Wielkanoc, a zniknie szybciej niż jarzynowa i barszcz. Z tym sosem można jeść ją codziennie
Zrób ją na Wielkanoc, a zniknie szybciej niż jarzynowa i barszcz. Z tym sosem można jeść ją codziennie
Kruche i pełne aromatu mięso to marzenie każdego kucharza. Każdy, kto przygotowuje posiłki, chce, by efekt końcowy był właśnie taki. Do tego dodatek aromatycznego sosu i mamy danie, które przebija wszystkie inne. Zrób ją i postaw na stole, a zobaczysz, jak szybko zniknie.
Pomimo że świąteczne dania są bardzo smaczne, czasem chcemy zjeść coś innego. W takiej sytuacji można poratować się poniższym przepisem. Robi się go w ekspresowym tempie, a mięso, jakie z niego wychodzi, trudno opisać słowami. Dzięki duszeniu w sosie własnym jest ono kruche, delikatne, lecz nie brakuje mu smaku.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Szynka w sosie własnym z pewnością znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole. Jest również dobrym wyborem na zwyczajne, codzienne obiady. Dobrze ją podawać z ulubionymi dodatkami. Mój wybór padłby na ugotowane ziemniaki lub kaszę. Do tego domowa sałatka i obiad gotowy. Takiego smaku na pewno nie znajdziesz w żadnej restauracji.
Przepis na szynkę w sosie własnym
Składniki
- 700 g szynki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku
- sól i pierz do smaku,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki.
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść i podziel na średniej grubości plastry. Przypraw je z dwóch stron solą i pieprzem.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej i smaż na nim mięso na złotobrązowy kolor.
- Po wysmażeniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmaż wszystko przez kilka chwil, by warzywa nabrały koloru.
- Przygotowaną mieszankę zalej wodą tak, aby przykryła ona mięso, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu przez około 60-70 minut. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie.
- Kiedy mięso stanie się gotowe, wyciągnij je, a sos zagęść mąką. Na sam koniec dopraw wszystko wybranymi przyprawami. Tak przygotowane danie podawaj z ziemniakami lub kaszą.