Zrób ją na Wielkanoc, a zniknie szybciej niż jarzynowa i barszcz. Z tym sosem można jeść ją codziennie

Kruche i pełne aromatu mięso to marzenie każdego kucharza. Każdy, kto przygotowuje posiłki, chce, by efekt końcowy był właśnie taki. Do tego dodatek aromatycznego sosu i mamy danie, które przebija wszystkie inne. Zrób ją i postaw na stole, a zobaczysz, jak szybko zniknie.

Pomimo że świąteczne dania są bardzo smaczne, czasem chcemy zjeść coś innego. W takiej sytuacji można poratować się poniższym przepisem. Robi się go w ekspresowym tempie, a mięso, jakie z niego wychodzi, trudno opisać słowami. Dzięki duszeniu w sosie własnym jest ono kruche, delikatne, lecz nie brakuje mu smaku.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Szynka w sosie własnym z pewnością znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole. Jest również dobrym wyborem na zwyczajne, codzienne obiady. Dobrze ją podawać z ulubionymi dodatkami. Mój wybór padłby na ugotowane ziemniaki lub kaszę. Do tego domowa sałatka i obiad gotowy. Takiego smaku na pewno nie znajdziesz w żadnej restauracji.

Przepis na szynkę w sosie własnym

Składniki

  • 700 g szynki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pierz do smaku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść i podziel na średniej grubości plastry. Przypraw je z dwóch stron solą i pieprzem.
  2. W szerokim rondlu rozgrzej olej i smaż na nim mięso na złotobrązowy kolor.
  3. Po wysmażeniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmaż wszystko przez kilka chwil, by warzywa nabrały koloru.
  4. Przygotowaną mieszankę zalej wodą tak, aby przykryła ona mięso, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu przez około 60-70 minut. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie.
  5. Kiedy mięso stanie się gotowe, wyciągnij je, a sos zagęść mąką. Na sam koniec dopraw wszystko wybranymi przyprawami. Tak przygotowane danie podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.