Magnolie są piękną ozdobą polskich miast, parków, ogrodów. Kwiaty mają charakterystyczny, biało-różowy kolor, i intensywnie pachną. Z pewnością nie raz i nie dwa mieliście okazję je zobaczyć. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że magnolia jest jadalna. A konkretnie jej płatki. Warto o tym wiedzieć, jeśli ktoś ma ochotę poeksperymentować, bo za chwilę zacznie się sezon.
Standardowo magnolia kwitnie mniej więcej od połowy kwietnia. Jednak w zależności od odmiany, a tych jest aż 250, dzieje się to od marca do maja. To zatem idealny moment, by zebrać trochę płatków i sprawdzić, czy nam zasmakują.
A z tym może być różnie. Popularny botanik Łukasz Łuczaj tłumaczy, że różne odmiany magnolii różnie smakują. Jedne mają delikatniejszy smak (te o jasnoróżowych kwiatach), inne bardziej żywiczny, korzenny (odmiany purpurowe). Niektórzy porównują smak delikatnych magnolii do cytrynowego. Przez swoją nietypowość mogą więc nie wszystkim przypaść do gustu.
Jak jeść magnolię? Łuczaj mówi, że traktuje ją jak... warzywo. "Zwykle poddaję je obróbce termicznej. (...) Wrzucam na gorący olej i smażę z cebulką albo po prostu sparzam wrzątkiem i aromatyzuję gorącym olejem, albo podaję lekko podwiędnięte" - mówi w jednym ze swoich filmów na Youtubie. Botanik zachęca, by posadzić więc takie drzewko we własnym ogrodzie i traktować je jak roślinę uprawną.
Płatki magnolii można też zamarynować. Wlewamy do garnka półtorej szklanki octu ryżowego, dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy. Taką mieszanką zalewamy zebraną magnolię i czekamy aż wystygnie. Potem szczelnie zamykamy w słoiku. Tak przygotowane płatki magnolii można np. stosować jako dodatek do sałatek. W sieci można znaleźć też wiele innych zastosowań magnolii. Kwiaty nadają się do kiszenia, smażenia w cieście naleśnikowym, robienia nalewek i octów.
Magnolia może być jedzona również na surowo. Jej płatki z jednej strony mają aksamitną strukturę, a z drugiej są chrupiące. Łuczaj zachęca, by najpierw właśnie w ten sposób sprawdzić, czy smak tej rośliny w ogóle nam odpowiada, a dopiero potem zabierać się za ewentualne przyrządzanie w kuchni.
Roślina powinna zostać zasadzona w ciepłym, słonecznym i osłoniętym od wiatru miejscu. Co więcej, gleba, w której zamierzasz hodować kwiaty, musi być żyzna, lekko wilgotna oraz mieć pH w zakresie od 5 do 6.
By magnolia ładnie zakwitła, trzeba odpowiednio o nią zadbać. Częstym błędem w pielęgnacji, przez który na drzewie nie pojawiają się piękne kwiaty, jest zbyt częste podcinanie. Najlepiej, jeśli wstrzymasz się z cięciem rośliny do maja. Mniej więcej w tym czasie kończy się okres kwitnienia magnolii. Usuwając najstarsze lub uszkodzone pędy poprawisz jej zdrowie.